Steeds minder kinderen behalen een zwemdiploma, vooral als zwemles buiten het gezin onbetaalbaar is. Toch kiest het kabinet ervoor om verplicht schoolzwemmen niet opnieuw in te voeren, vanwege de hoge kosten en druk op de onderwijstijd.
Lees verder onder de advertentie
Het kabinet heeft besloten het verplichte schoolzwemmen niet opnieuw in te voeren, vanwege de hoge kosten en de tijdsinvestering die het van scholen vraagt. Volgens staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport zou de herinvoering ongeveer 145 miljoen euro kosten en teveel beslag leggen op de onderwijstijd. Karremans: “Scholen moeten zich richten op basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen.”
Lees verder onder de advertentie
Steeds meer kinderen geen zwemdiploma
De Tweede Kamer had aangedrongen op de terugkeer van schoolzwemmen, onder andere omdat steeds meer kinderen géén zwemdiploma behalen. En dat is zorgelijk. Het gaat vooral om kinderen uit armere gezinnen of met een migratieachtergrond die buiten school geen zwemlessen volgen, door de hoge kosten. Die kosten kunnen namelijk variëren van 500 tot 1100 euro per kind. Dit gaat niet alleen over het lesgeld, maar ook inschrijvings- en afzwemkosten en vervoer naar het zwembad.
Gemeentelijke regelingen voor gezinnen te ingewikkeld
Het kabinet erkent de daling in het aantal kinderen met een zwemdiploma; in 2022 had 13 procent geen enkel diploma. Hoewel er gemeentelijke regelingen bestaan om gezinnen met lagere inkomens te ondersteunen, blijken deze vaak moeilijk vindbaar en ingewikkeld. Staatssecretaris Karremans heeft gemeenten daarom verzocht om financiële hulp voor zwemlessen beter toegankelijk en inzichtelijk te maken voor mensen. Daarnaast wil hij alle kinderen zonder zwemdiploma beter in beeld krijgen om te zorgen dat zij alsnog een diploma kunnen behalen.
Lees verder onder de advertentie
Wil je ook je mening geven over of schoolzwemmen verplicht moet worden in Nederland? Vul onze zwemles-enquête in en lees erover terug in de zomereditie van Kek Mama.
Vind jij dat schoolzwemmen wel verplicht moet worden? Dat kan via onze Facebookpagina!
Steeds meer ouders kiezen voor stoere, genderneutrale namen die klinken alsof ze net zo goed op een voetbalvader of een oude rock-‘n-rollplaat hadden kunnen staan. Maak kennis met de dadcore babynamen.
Kinderen worden wild als ze hem zien, maar toch ziet Neerlands bekendste tv-bioloog zichzelf niet voortplanten. In weekblad Story vertelt hij waarom er geen kleine Freekjes komen.
Het zijn Goede Tijden voor Jasmine Sendar. De soapactrice (47) is namelijk in verwachting van haar tweede kindje. Dit blijde nieuws maakt ze bekend met foto’s op Instagram.
Jelka van Houten (46) leidt samen met haar partner Henry van Loon (42) een bruisend, samengesteld gezin. Met twee kinderen uit een eerder huwelijk en een dochtertje dat ze samen kregen, is het thuis vaak een georganiseerde chaos.
Elke ouder hoopt op een hechte band met zijn kind. Niet alleen als ze afhankelijk van je zijn, maar ook als ze puber of volwassen zijn. Volgens deze psycholoog bestaan hechte banden tussen ouders en kinderen niet per ongeluk. Ze raadt aan om met deze zeven dingen vroeg te beginnen als je wilt dat je […]
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: traktaties maken.