88% van de Nederlanders vindt dat seksuele voorlichting op scholen verplicht moet zijn

04.09.2024 06:00
welke-leeftijd-seksuele-voorlichting-kind

Als moeder wil je je kinderen goed voorbereiden op de wereld, inclusief het gebied van seks en relaties. De Monitor Seksuele Gezondheid 2023 laat zien dat Nederland overwegend positief staat tegenover seksuele gezondheid en rechten, maar er zijn ook wat aandachtspunten.


Een opvallende bevinding uit het onderzoek is dat 88 procent van de Nederlanders vindt dat seksuele voorlichting op scholen verplicht moet zijn. Dit is cruciaal, want hoe eerder je kinderen leren over seks en grenzen, hoe beter.

Net zo normaal

Hanneke de Graaf van Rutgers pleit voor een doorlopende leerlijn op scholen. Seksuele voorlichting moet net zo normaal worden als praten over gezond eten. Dit voorkomt dat je kind in een informatiebubbel terechtkomt, vooral gezien de invloed van social media. Platforms en influencers kunnen vaak een vertekend beeld geven van seks en relaties. Praat open met je kinderen over wat ze online tegenkomen en hoe ze daar mee om moeten gaan.

Lees ook – Laurie geeft seksuele voorlichting: ‘‘Ben ik dan uit dat plasgaatje geboren?’

Gezonde en veilige keuzes

Seksuele gezondheid en opvoeding zijn belangrijker dan ooit. Met de juiste informatie en een open houding kun je je kinderen helpen om gezonde, veilige keuzes te maken. Zorg ervoor dat je betrokken blijft bij hun leerproces en blijf openhartig communiceren over alle aspecten van seks en relaties.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.