Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Single zijn wordt steeds gebruikelijker in Nederland, met meer dan 3,3 miljoen mensen die solo door het leven gaan, en dit aantal groeit gestaag. Volgens het CBS zal tegen 2050 één op de vier mensen alleenstaand zijn.
Hoewel singles net zo divers zijn als ieder ander, vertonen velen van hen een opvallende set karaktereigenschappen. Singles zijn niet de extraverte types à la Sex and the City die je vaak ziet in series. Nee, integendeel! Veel alleenstaanden zijn introvert en gereserveerd, en hebben de neiging minder consciëntieus (minder plichtsgetrouw en gewetensvol) te zijn en meer neurotisch, blijkt uit onderzoek.
Uit het onderzoek bleek dat singles vaak overeenkomstige karaktertrekken vertonen. Dit onderzoek maakte gebruik van het bekende ‘Big Five’-model, dat mensen indeelt aan de hand van vijf karaktertrekken: extraversie (energiek en uitgaand), vriendelijkheid (empathisch en respectvol), consciëntieusheid (productief en betrouwbaar), neuroticisme (angstig en depressief) en openheid (nieuwsgierig en creatief).
Lees ook – Twijfelen aan de liefde: 6 signalen dat je relatie een APK-check nodig heeft
Het blijkt dat introversie de grootste invloed heeft op de relatiestatus. Hoan legt uit dat introverte mensen vaak ten onrechte als antisociaal worden bestempeld, terwijl ze juist genieten van hun onafhankelijkheid en het alleen zijn. Dit kan verklaren waarom introverte mensen liever single zijn dan een relatie hebben.
Bovendien zijn extraverte mensen over het algemeen gelukkiger, of ze nu single zijn of niet. Introversie maakt het echter wat moeilijker om een partner te vinden. “Ander onderzoek toont aan dat het hebben van een relatie mensen extraverter maakt omdat ze zelfverzekerder worden en een groter sociaal netwerk krijgen.”
Vrijgezellen bleken ook vaker neurotisch te zijn. Ze antwoordden vaker ‘ja’ op stellingen als: ‘Ik kan gespannen zijn’, ‘Ik voel me vaak verdrietig’ en ‘Ik ben vaak boos’. Daarnaast waren ze minder consciëntieus. “Consciëntieuze mensen streven er sterk naar om hun doelen te bereiken, vooral traditionele doelen zoals werk en huwelijk. Ze hebben ook een sterke arbeidsethos, wat waarschijnlijk helpt bij het vinden en behouden van een relatie”, aldus de onderzoeker.
Lees ook – “Ik blijf lekker single’, dacht ik. Tot ik op kerstavond hoteldebotel verliefd werd’
Volgens haar maken gevoelens van depressie, somberheid en een gebrek aan energie het vinden van een relatie moeilijker. “Maar de emotionele steun die je van je partner krijgt, kan juist helpen om deze symptomen te verminderen.”
De onderzoeker wijst op het stigma rondom het vrijgezel zijn. “Mensen zeggen soms: ‘Je zou gelukkiger zijn met een relatie, dus waarom heb je die niet?’ Maar dat geldt niet noodzakelijk voor iedereen. Ik hoop dat mensen uit ons onderzoek begrijpen dat je niet iemand anders hoeft te zijn dan jezelf. Wees gewoon jezelf.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.