We kennen ze allemaal: die vriendin die elke ochtend met een stralende lach haar hardloopschoenen aantrekt, of die collega die altijd met een glimlach nee zegt tegen die verleidelijke chocolade. Terwijl jij je afvraagt hoe zij dat toch doen, blijkt het geheim meer te maken te hebben met je persoonlijkheid dan met wilskracht alleen.
Lees verder onder de advertentie
Zelfbeheersing heeft twee kanten: het bedwingen van verleidingen (zoals die chocolade laten staan) en het nemen van actie (zoals je meteen inschrijven bij die sportschool). Beide zijn belangrijk, maar ze worden aangestuurd door verschillende persoonlijkheidskenmerken.
Lees verder onder de advertentie
De Big 5 en Zelfbeheersing
De Big 5-persoonlijkheidskenmerken – openheid, consciëntieusheid, extraversie, vriendelijkheid en neuroticisme – spelen hierbij een grote rol. Eerdere studies hebben al laten zien dat consciëntieusheid en extraversie helpen bij zelfbeheersing, terwijl neuroticisme vaak een spelbreker is. Maar de nieuwste Noorse studie voegt daar nog wat extra inzicht aan toe.
Wat blijkt?
Onderzoekers onderzochten 480 jonge militairen en ontdekten dat neuroticisme invloed heeft op zowel het weerstaan van impulsen als op proactief handelen. Als je extravert of consciëntieus bent, maar ook vaak gestrest of angstig, kan dit je zelfbeheersing juist bemoeilijken. Met andere woorden: je kunt je soms goed houden qua impulscontrole, maar als je ook veel last hebt van stress, kan dat je proactieve zelfbeheersing ondermijnen.
Lees verder onder de advertentie
Wat betekent dit voor jou?
Dit onderzoek laat zien dat zelfbeheersing niet alleen maar om wilskracht draait – het heeft ook te maken met je persoonlijkheid. Dus, als je de volgende keer weer eens die chips niet kunt weerstaan, bedenk dan dat je persoonlijkheid een grote rol speelt.
Hoe verander je dit?
Begin met kleine stapjes: probeer je stressniveau te verlagen door mindfulness of ontspanningsoefeningen. En kijk of je je omgeving kunt aanpassen om verleidingen te verminderen, zoals gezonde snacks in huis halen en je tijdschema zo inrichten dat je ruimte hebt voor beweging. Het draait erom jezelf beter leren kennen en je sterke punten gebruiken om je doelen te bereiken.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag