Skip je de sportschool en grijp je toch weer naar die reep chocola? Dat ligt aan deze eigenschap

27.08.2024 11:00

We kennen ze allemaal: die vriendin die elke ochtend met een stralende lach haar hardloopschoenen aantrekt, of die collega die altijd met een glimlach nee zegt tegen die verleidelijke chocolade. Terwijl jij je afvraagt hoe zij dat toch doen, blijkt het geheim meer te maken te hebben met je persoonlijkheid dan met wilskracht alleen.

Zelfbeheersing heeft twee kanten: het bedwingen van verleidingen (zoals die chocolade laten staan) en het nemen van actie (zoals je meteen inschrijven bij die sportschool). Beide zijn belangrijk, maar ze worden aangestuurd door verschillende persoonlijkheidskenmerken.

De Big 5 en Zelfbeheersing

De Big 5-persoonlijkheidskenmerken – openheid, consciëntieusheid, extraversie, vriendelijkheid en neuroticisme – spelen hierbij een grote rol. Eerdere studies hebben al laten zien dat consciëntieusheid en extraversie helpen bij zelfbeheersing, terwijl neuroticisme vaak een spelbreker is. Maar de nieuwste Noorse studie voegt daar nog wat extra inzicht aan toe.

Wat blijkt?

Onderzoekers onderzochten 480 jonge militairen en ontdekten dat neuroticisme invloed heeft op zowel het weerstaan van impulsen als op proactief handelen. Als je extravert of consciëntieus bent, maar ook vaak gestrest of angstig, kan dit je zelfbeheersing juist bemoeilijken. Met andere woorden: je kunt je soms goed houden qua impulscontrole, maar als je ook veel last hebt van stress, kan dat je proactieve zelfbeheersing ondermijnen.

Wat betekent dit voor jou?

Dit onderzoek laat zien dat zelfbeheersing niet alleen maar om wilskracht draait – het heeft ook te maken met je persoonlijkheid. Dus, als je de volgende keer weer eens die chips niet kunt weerstaan, bedenk dan dat je persoonlijkheid een grote rol speelt.

Hoe verander je dit?

Begin met kleine stapjes: probeer je stressniveau te verlagen door mindfulness of ontspanningsoefeningen. En kijk of je je omgeving kunt aanpassen om verleidingen te verminderen, zoals gezonde snacks in huis halen en je tijdschema zo inrichten dat je ruimte hebt voor beweging. Het draait erom jezelf beter leren kennen en je sterke punten gebruiken om je doelen te bereiken.

Bron: Scientias

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.