“Slapen is een eerste levensbehoefte, geen overbodige luxe”, weet slaapcoach Susanne Willekes, oprichtster van The Sleep Agency. Ze helpt ouders en gezinnen aan een betere nachtrust én dus ook een betere kwaliteit van leven. Want slaap is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.
Uit het onderzoek blijkt dat 25 tot 50 procent van de kinderen tussen de 6 maanden en 12 jaar oud slecht slaapt. Tieners (12 tot 18 jaar) slapen zelfs nog slechter. Een verstoorde nachtrust kan flinke gevolgen hebben, ook op latere leeftijd. Zo kan langdurig slaapgebrek onder andere leiden tot overgewicht, depressies, achteruitgaan van cognitief functioneren en het heeft een negatief effect op schoolprestaties.
Naar aanleiding van dit onderzoek ging GoStudent, dé bijles-aanbieder, in gesprek met Willekes. Samen bespraken ze het belang van slaap en hoe je je kind als ouder aan een betere nachtrust kunt helpen. Dat kan door deze handige tips te volgen:
Lees verder onder de advertentie
Een vast ritme doet wonderen: ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta ook rond dezelfde tijd weer op.
Zorg voor een goede slaaphygiëne. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een donkere, opgeruimde en schoen kamer.
Bedenk een avondroutine: als je elke avond dezelfde routine aanhoudt, weet je brein al halverwege dat het bedtijd is.
Geen schermen meer in het uur voordat je naar bed gaat. Blauw licht verhindert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
Probeer huiswerk overdag te maken. Huiswerk in de avond kan zorgen voor een vol hoofd net voordat je naar bed gaat.
Beweeg een half uur per dag intensief, maar vermijdt een flinke workout in de drie uur voor je naar bed gaat.
Buitenlucht en zonlicht hebben een positieve invloed op je nachtrust. Probeer per dag minimaal een uur naar buiten te gaan.
Let op je voeding. Zware maaltijden, junkfood en cafeïne voor het slapengaan zijn geen goed idee.
Schrijf al je gedachten van je af voor je gaat slapen. Zo zorg je ervoor dat je in bed minder piekert.
Waarom een goede nachtrust dan zo belangrijk is? Tijdens het slapen herstellen je lichaam en geest. Dat herstel heb je nodig om goed te blijven functioneren. Een goede nachtrust heeft onder andere invloed op je humeur, veerkracht, geheugen, gewicht, motoriek en schoolprestaties. Kinderen maken ’s nachts een groeihormoon aan. Slecht slapen bij kinderen kan dus ook invloed hebben op hun groei.
Kortom: tijd om die gebroken nachten van je kind voor eens en voor altijd aan te pakken!
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou enje kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.