“Slapen is een eerste levensbehoefte, geen overbodige luxe”, weet slaapcoach Susanne Willekes, oprichtster van The Sleep Agency. Ze helpt ouders en gezinnen aan een betere nachtrust én dus ook een betere kwaliteit van leven. Want slaap is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.
Uit het onderzoek blijkt dat 25 tot 50 procent van de kinderen tussen de 6 maanden en 12 jaar oud slecht slaapt. Tieners (12 tot 18 jaar) slapen zelfs nog slechter. Een verstoorde nachtrust kan flinke gevolgen hebben, ook op latere leeftijd. Zo kan langdurig slaapgebrek onder andere leiden tot overgewicht, depressies, achteruitgaan van cognitief functioneren en het heeft een negatief effect op schoolprestaties.
Naar aanleiding van dit onderzoek ging GoStudent, dé bijles-aanbieder, in gesprek met Willekes. Samen bespraken ze het belang van slaap en hoe je je kind als ouder aan een betere nachtrust kunt helpen. Dat kan door deze handige tips te volgen:
Lees verder onder de advertentie
Een vast ritme doet wonderen: ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta ook rond dezelfde tijd weer op.
Zorg voor een goede slaaphygiëne. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een donkere, opgeruimde en schoen kamer.
Bedenk een avondroutine: als je elke avond dezelfde routine aanhoudt, weet je brein al halverwege dat het bedtijd is.
Geen schermen meer in het uur voordat je naar bed gaat. Blauw licht verhindert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
Probeer huiswerk overdag te maken. Huiswerk in de avond kan zorgen voor een vol hoofd net voordat je naar bed gaat.
Beweeg een half uur per dag intensief, maar vermijdt een flinke workout in de drie uur voor je naar bed gaat.
Buitenlucht en zonlicht hebben een positieve invloed op je nachtrust. Probeer per dag minimaal een uur naar buiten te gaan.
Let op je voeding. Zware maaltijden, junkfood en cafeïne voor het slapengaan zijn geen goed idee.
Schrijf al je gedachten van je af voor je gaat slapen. Zo zorg je ervoor dat je in bed minder piekert.
Waarom een goede nachtrust dan zo belangrijk is? Tijdens het slapen herstellen je lichaam en geest. Dat herstel heb je nodig om goed te blijven functioneren. Een goede nachtrust heeft onder andere invloed op je humeur, veerkracht, geheugen, gewicht, motoriek en schoolprestaties. Kinderen maken ’s nachts een groeihormoon aan. Slecht slapen bij kinderen kan dus ook invloed hebben op hun groei.
Kortom: tijd om die gebroken nachten van je kind voor eens en voor altijd aan te pakken!
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou enje kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag