Op welke leeftijd geef je je kind een smartphone? Dit is de vuistregel

kind-begeleiden-smartphone
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 4 minuten

Je kind zeurt er al maanden om: “Mam, wanneer krijg ik een eigen telefoon?” Misschien heeft bijna iedereen in de klas al een telefoon, of is het de groepsapp waar iedereen in zit behalve jouw kind. Wat doe je dan?

Lees verder onder de advertentie

Misschien krijg je buikpijn van het idee dat je kind een smartphone krijgt, met alle gevaren van dien, misschien maak je je zorgen dat ze een buitenbeentje worden als zij als enige geen smartphone hebben. Maar voordat je zwicht en die felbegeerde smartphone onder de boom legt, weet dan dat steeds meer ouders zich verenigen in het uitstellen van de smartphone voor hun kinderen, namelijk via Smartphonevrij Opgroeien. Hier een paar redenen om die smartphone nog even uit te stellen.

Lees verder onder de advertentie

1. Een smartphone snoept kostbare tijd weg

Volgens onderzoek van het RIVM besteden kinderen gemiddeld 2 uur per dag aan hun telefoon. Dat is tijd die ze anders zouden doorbrengen met buiten spelen, knutselen, lezen of gewoon lekker vervelen – iets wat, jawel, goed is voor de creativiteit. Een telefoon is een magneet voor hun aandacht, en dat kan ten koste gaan van schoolwerk, hobby’s en zelfs slaap.

Lees verder onder de advertentie

2. Sociale media kunnen zwaar wegen

Het lijkt misschien onschuldig: wat TikTok-filmpjes, Instagramfoto’s of chatten in een groepsapp. Maar sociale media kunnen grote druk leggen op kinderen. Ze vergelijken zichzelf constant met anderen, en dat kan leiden tot onzekerheid of zelfs angststoornissen. Uit een studie van de Universiteit Utrecht blijkt dat kinderen die veel tijd op sociale media doorbrengen, vaker last hebben van een negatief zelfbeeld.

Lees verder onder de advertentie

3. Jong geleerd, is jong verslaafd

Het verslavende effect van smartphones mag geen geheim meer zijn. Neurowetenschappers van Stanford University waarschuwen dat kinderen die te vroeg gewend raken aan constante meldingen en likes, moeite hebben om hun aandacht bij andere dingen te houden. Dat moeten we onze kinderen toch eigenlijk niet aandoen. Wil je écht je 10-jarige zien stressen omdat z’n batterij bijna leeg is?

Lees verder onder de advertentie

4. Online wereld, offline risico’s

Het internet biedt een wereld aan informatie, maar ook een wereld aan risico’s. Cyberpesten, ongepaste content en onbekenden die contact zoeken – je wil je kind kunnen beschermen. Uit onderzoek van Kaspersky blijkt dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar vaak zonder toezicht op het internet rondsurfen en daardoor extra kwetsbaar zijn. Wist je dat een kind van 8 vaak al in aanraking komt met pornografische beelden?

Lees verder onder de advertentie

5. Smartphones zijn geen statussymbool

Echt, we snappen het: het voelt soms alsof je kind niet mee kan doen met de rest als hij of zij geen telefoon heeft. Maar juist door even te wachten, geef je ze een waardevolle les. Het leven draait niet om gadgets, maar om echte verbinding. Het is prima om een tijdje “de laatste” te zijn zonder telefoon – dat leert ze veerkracht en relativeren. En bovendien: je beschermt ze tegen al het bovenstaande. Dat zullen ze je nu misschien niet per se in dank afnemen, maar later zeker wel.

Maar wanneer is het wél tijd?

Wanneer geef je je kind dan wel een smartphone? Dat verschilt per kind, maar als vuistregel: hoe ouder, hoe beter. Vaak is een overgangsmoment – zoals de stap naar de middelbare school – een geschikt moment. Al zijn er ook onderzoekers en ouders die pleiten om te wachten tot 15 of 16 jaar. Hoe dan ook: zorg dat je duidelijke afspraken maakt, bijvoorbeeld over schermtijd en wat ze wel of niet mogen downloaden. Je kind heeft recht op privacy, maar jij hebt het recht om je kind te beschermen en tot op zekere hoogte moet je dan weten wat ze allemaal uitspoken op die telefoon.

Wil je je kind toch alvast een beetje laten wennen? Overweeg een eenvoudige telefoon zonder internet of apps, waarmee ze alleen kunnen bellen en sms’en. Zo kunnen ze contact houden zonder afgeleid te worden door eindeloos scrollen.

Kortom: even wachten loont

Het kan lastig zijn om “nee” te zeggen, maar uitstel geeft je kind een kans om andere vaardigheden te ontwikkelen, zoals geduld, creativiteit en zelfreflectie. En zeg nou zelf: ze hebben nog een heel leven om aan hun scherm gekluisterd te zitten. Wil je meer weten over hoe je kinderen begeleidt in de digitale wereld? Kijk eens op Mediawijsheid.nl voor meer tips en tricks.

Dus, mama’s (en papa’s): even volhouden. Die smartphone kan echt nog wel even wachten.

Meest bekeken