Zodra er een zonnestraal schijnt is het smeren geblazen. Maar terwijl je je kinderen insmeert alsof je in een smeercompetitie zit, blijft je eigen huid vaak onbeschermd achter. Herkenbaar? Je bent niet alleen.
Lees verder onder de advertentie
Voortdurende huidbescherming
Een recent onderzoek, gesponsord door Etos en uitgevoerd door het onderzoeksbureau Verian, onthult dat tweederde van de ouders met jonge kinderen zichzelf minder vaak insmeert dan hun kroost. Ouders geven vaak aan dat ze hun zonnebrandgebruik afstemmen op het tijdstip van de dag. Dit terwijl de zonkracht tussen 10 en 12 uur ’s ochtends net zo intens kan zijn als tijdens de middaguren. Met het KNMI dat hoge zonkracht voorspelt voor de komende dagen, benadrukt Etos het belang van voortdurende huidbescherming, omdat de zon zelfs buiten de traditionele piekmomenten krachtig blijft schijnen.
Lees verder onder de advertentie
Mythes en onjuiste aannames
Het lijkt erop dat veel Nederlanders nog steeds de kracht van de zon en UV-stralen onderschatten. Ondanks dat bijna iedereen zich op een stranddag insmeert met zonnebrandcrème, geeft 65 procent aan dat ze vaak vergeten om zich in te smeren voordat ze naar het strand gaan. Uit het onderzoek blijkt dat er bij veel mensen nog steeds hardnekkige mythes en onjuiste aannames bestaan over veilig zonnen. Interessant is dat ouders vaak vaker smeren dan mensen zonder kinderen, maar zelfs zij doen dit vaak te laat. Bijna de helft van de Nederlanders smeert pas op het heetste moment van de dag of wanneer ze de zon op hun huid voelen branden.
Dit terwijl het KNMI aangeeft dat de zonkracht vandaag al om 11 uur zo sterk is dat er risico op huidschade is, en later in de lente kan dit zelfs al vanaf 10 uur het geval zijn. “Van kinds af aan leren we om ons vooral tussen 12.00 en 14.00 uur in te smeren, maar de zon houdt zich niet aan onze klok”, benadrukt Anne Tegelaar, hoofd marketing campagne bij Etos. “Het is dus belangrijk dat we beseffen dat twee uur eerder onze huid ook bescherming nodig heeft, want het is immers dezelfde zon.”
Een nieuwe gewoonte
Hoewel Nederlanders vaak alleen aan zonnebrand denken wanneer ze bewust gaan zonnen, maakt de zon geen onderscheid tussen een dagje luieren op het strand en een alledaagse fietstocht. Mensen grijpen minder snel naar de zonnebrandfles tijdens dagelijkse bezigheden. Marijne Landman, directeur van het Huidfonds, erkent dat veel mensen zich nog niet volledig bewust zijn van de zonkracht en de bijbehorende risico’s. “Ook buiten de beter bekende zon-momenten om, kan de zon schade aanrichten aan je huid. Dat vraagt echt om een nieuwe gewoonte”, aldus Landman. “Kijk bijvoorbeeld elke ochtend op je weerapp wat de zonkracht wordt. Wordt de UV-index 3 of hoger? Bescherm dan je huid door de zon te weren, met kleren en door te smeren.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]