Stel je voor: een bedje dat wiegt, sust, witte ruis afspeelt én je baby veilig inbakert. Dit superbedje, razend populair en o zo prijzig in Amerika, maakt nu ook zijn entree in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.
Lees verder onder de advertentie
Het SNOO-bedje
“Ze bleef maar huilen,” vertelt Liselotte (31), moeder van Olivia. Na een pittige bevalling in het St. Antonius Ziekenhuis leek niets Olivia te kunnen kalmeren. “De verpleegkundige wist het ook niet meer. Medisch gezien was er niks aan de hand, dus ze zou nergens last van moeten hebben. Toen kwamen ze met het idee van het SNOO-bedje.”
Lees verder onder de advertentie
Dit SNOO-bedje combineert alle trucjes die de poli gebruikt voor huilbaby’s: inbakeren, wiegen, witte ruis (denk: het geluid in de buik) en zacht schudden. Kinderarts Ineke de Kruijf legt uit: “De hele troostmethode zit hierin. Met dit bedje hopen we dat baby’s thuis minder onrustig zijn en minder huilen.”
1500 euro
Je kan ouders niet vragen hun baby de hele dag op de arm te houden. “Ouders zijn superbelangrijk, maar 24/7 is wel erg intens,” zegt Laura van der Neut, verpleegkundig specialist. Dit bedje uit Amerika, dat langzaam naar Nederland overwaait, kost zo’n 1500 euro. Het St. Antonius Ziekenhuis is de eerste in Nederland die ermee werkt, vooral op de neonatologieafdeling voor te vroeg geboren baby’s of baby’s met een laag geboortegewicht.
Van der Neut legt uit: “Deze kinderen hebben meer nodig van wat ze in de baarmoeder hadden, zoals witte ruis en geborgenheid. Baby’s die nog niet volledig rijp zijn, worden onrustig van stil liggen. Dit bedje biedt ze precies wat ze missen.”
Lees verder onder de advertentie
Een redding
Het ziekenhuis testte het bedje in september en zag geweldige resultaten. Neonatologieverpleegkundige Marloes van der Beek vertelt over een baby met ontwenningsverschijnselen die alleen rustig werd in het SNOO-bedje. “Toen werden de ouders eindelijk rustig en kwamen alle emoties eruit. Er viel een zorg van ze af.”
Lees verder onder de advertentie
Ook voor het ziekenhuispersoneel is het bedje een redding. “Soms weten wij het ook niet meer en zijn we heel druk met een kindje. Dit bedje scheelt veel tijd en energie,” zegt Van der Beek. Onderzoek uit Amerika toont aan dat het bedje leidt tot minder stress en werkonderbrekingen, en bespaart zelfs 1,9 uur per dienst van een verpleegkundige.
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft momenteel één bedje, maar er komt er nog één bij via het innovatiefonds. Liselotte en haar man Suad (37) vonden het bedje zo’n openbaring dat ze er thuis ook eentje gebruiken. “Ze ligt er nog steeds in, maar ik zet het bedje alleen aan als ze echt heel onrustig is.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.