Problemen door sociale media bij jongeren, blijkt uit onderzoek

Illustratie bij: Problemen door sociale media bij jongeren, blijkt uit onderzoek
Chiara Izelaar
Chiara Izelaar
Leestijd: 2 minuten

Slecht slapen, gehaast huiswerk maken en tot diep in de nacht scrollen op sociale media: steeds meer jongeren gebruiken hun online tijd op een ongezonde manier. Dit blijkt uit de jeugdmonitor van de GGD, een grootschalig onderzoek onder 188.000 tweede- en vierdeklassers van de middelbare school.

Lees verder onder de advertentie

Een somber beeld

Tweede- en vierdeklassers vulden vragenlijsten in over hun gezondheid, welzijn en leefstijl. De uitkomsten? Een best somber beeld van de fysieke en mentale gezondheid van jongeren. Zo zijn ze niet bepaald positief over hun gezondheid: in 2023 vond 80 procent van de jongeren hun gezondheid (zeer) goed, terwijl dit in 2015 nog 88 procent was. Ook vertonen jongeren steeds meer ongezond gedrag: elf procent rookt of vapet, een toename vergeleken met 2015, toen dit nog vijf procent was.

Lees verder onder de advertentie

Daarnaast groeit het risico op problematisch gebruik van sociale media: 13 procent van alle jongeren kampt hiermee. Bij meisjes ligt dit percentage nog hoger, namelijk op bijna 17 procent, terwijl dit in 2019 nog 8 procent was.

Preventie

“Dit zijn zorgwekkende uitkomsten”, zegt André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland. “We streven naar een gezonde generatie in 2040, maar we zien juist het tegenovergestelde gebeuren: de ervaren gezondheid van jongeren verslechtert en ongezond gedrag neemt toe. We moeten dus het tij keren, passende maatregelen nemen voor het te laat is. Deze cijfers geven juist aan dat het nieuwe kabinet extra moet inzetten op preventie.”

Lees verder onder de advertentie

Advies

Bjarne Timonen, GZ-psycholoog en auteur van de Leefstijlgids tegen somberheid, ziet dat veel jongeren verslavingsgedrag vertonen op sociale media. Ze fietsen met hun smartphone in de hand, terwijl persoonlijk contact juist enorm belangrijk is voor jongeren. Volgens Timonen is de belangrijkste oplossing: beperken.

“Stel tijdslimieten in, zet je scherm op zwart-wit, leg je telefoon weg en ga analoge activiteiten doen. En ouders moeten goede afspraken maken. En als er onderliggende problemen zijn waardoor je je toevlucht zoekt tot sociale media, moet je echt hulp zoeken.” Een kenmerk van verslaving is dat je er meer tijd aan besteedt dan je eigenlijk wilt. Jongeren merken vaak zelf al dat het verslavend werkt. “En geef ze eens ongelijk. Het is gewoon hartstikke aantrekkelijk om op je telefoon te zitten.”

Bron: RTL

Lees verder onder de advertentie

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken