Spuitluiers, krampjes, (hormonale) tranen; als je net bevallen bent, komt er een heleboel op je af. Het is dan fijn als de kraamhulp je die eerste week op weg kan helpen met je kersverse baby. Maar door personeelstekorten komt het steeds vaker voor dat nieuwbakken ouders kortere kraamzorg krijgen.
Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Minder uren zorg
In sommige delen van het land is het aanbod kraamzorg erg weinig, omdat kraamzorgbedrijven hun werkgebied door personeelstekort moeten verkleinen. Gemiddeld krijgen nieuwe ouders 49 uur kraamzorg, verdeeld over zeven of acht dagen op rij. Die zorg wordt nu soms korter gegeven dan dat standaard aantal uren. Wanneer de ooievaar een periode wel heel vaak langskomt in hetzelfde gebied bijvoorbeeld, waardoor het personeel ergens anders nodig is. Het wettelijk minimum is 24 uur.
De IGJ bezocht zes grote kraamzorgbedrijven, die samen 28 procent van de kraamzorg in Nederland verzorgen. In Nederland zijn er ruim tweehonderd grote en kleinere bedrijven die kraamzorg bieden. Volgens de inspectie zijn er zo’n elfduizend kraamverzorgers nodig, op dit moment zijn dat er ongeveer negenduizend. Gelukkig zakt het aantal wettelijke uren nergens onder het minimum.
Meer gezichten
Door het te kort krijgen gezinnen ook vaker verschillende gezichten over de vloer in een paar dagen tijd. Dat hoeft volgens de inspectie geen probleem te zijn, zolang de overdracht van de zorg goed geregeld is. Met de kwaliteit van de Nederlandse kraamzorg zit het wel goed; kraamverzorgenden houden goed rekening met nieuwe moeders en hun wensen en werken nauw samen met andere zorgverleners.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]