Ouders onderschatten vaak het effect van tijd bij sparen en beleggen blijkt uit onderzoek van ASN bank. Hoe kun je slim sparen en beleggen, zodat je een goed gevuld spaarvarkentje voor je kinderen hebt als ze achttien jaar zijn?
Lees verder onder de advertentie
Waarom sparen we?
Twee op de drie Nederlanders sparen of beleggen voor later. Dat is best veel. Waar sparen we dan massaal voor in ons rijke kikkerlandje? Uit onderzoek van ASN Bank bleek dat 51 procent spaart om financiële tegenvallers op te vangen en 43 procent spaart voor een extra pensioenpotje. Ouders die sparen of beleggen voor hun kinderen doen dat voornamelijk om de studie of rijlessen voor hun kind te betalen.
Lees verder onder de advertentie
Misverstanden over sparen
De meeste Nederlanders hebben dus wel een voor-het-geval-dat-spaarbedrag op een spaarrekening staan. Alleen sparen we het niet altijd op de meest efficiënte manier. Op de vraag wat meer oplevert, verwacht een 25 procent van de ouders dat 100 euro per maand beleggen tussen je 40e en 65e levensjaar meer oplevert dan maandelijks 50 euro beleggen tussen je 25e en 65e.
Lees verder onder de advertentie
Terwijl eerder beginnen met sparen juist meer kan opleveren. En, ja dus ook als je met een kleine inleg begint. Dus zelfs in die dure tropenjaren heeft het zin om alvast te beginnen met het sparen van een klein bedrag.
Sparen of beleggen?
Opvallend: wij Nederlanders zijn echte spaarders. Van de Nederlanders die sparen en/of beleggen, kiest slechts vier procent om alleen te beleggen. Drie op de tien voor sparen én beleggen. 66 procent kiest ervoor om alleen te sparen. Maar is sparen wel de handigste optie als je een flink gevuld spaarvarkentje aan je kind wilt geven als het achttien is?
Robert Gouda, expert beleggen bij ASN bank legt uit: “Sparen is goed als buffer voor je uitgaven op de korte termijn, bijvoorbeeld bij een kapotte wasmachine of auto. Maar als je ook voor de langetermijndoelen (langer dan vijf jaar) alleen spaart, dan moet je meer inleggen om deze doelen te kunnen bereiken, dan wanneer je ook zou beleggen. En je loopt het risico dat je geld minder waard wordt door inflatie”.
Lees verder onder de advertentie
Studiekosten kind betalen
Gouda legt het uit aan de hand van een voorbeeld: “Stel je wilt sparen voor de studiekosten van je kind. Volgens Nibud kan dit oplopen tot 34.000 euro. Als je kind op dit moment twee is, dan heb je nog zestien jaar om je financiële doel van 34.000 te bereiken.
Lees verder onder de advertentie
Als je spaart, dan moet je maandelijks 150 euro opzij leggen. Wie belegt met een neutraal risiconiveau hoeft maandelijks minder te investeren: 125 euro.” Beleggen is dus zeker het overwegen waard, wanneer je een groot bedrag voor op de lange termijn bij elkaar wilt verzamelen.
Heb je spaardoel helder
Wanneer is de kans het grootste dat je je spaardoel voor je kind haalt. Stel jezelf deze drie vragen: waarom wil ik sparen voor mijn kind? Welk bedrag wil ik sparen? En hoe kan ik het beste aanpakken om dit bedrag bij elkaar te krijgen, door te sparen of beleggen?
Lees verder onder de advertentie
Gratis online tools om je spaardoel te halen
De meeste banken hebben tegenwoordig een gratis tool op hun website waarmee je kan berekenen hoe je het beste jouw spaardoel kan halen. Tooling, zoals de doelplanner van ASN, helpt je om inzicht te krijgen hoeveel je maandelijks moet sparen of beleggen om je doel te bereiken. Ook zie je hoe groot het verschil kan zijn als je eerder begint met sparen of beleggen. Spoiler: het loont dus behoorlijk om op tijd te beginnen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”