Wie had gedacht dat het thuiswerken tijdens de coronapandemie niet alleen tot Zoom-vergaderingen en pyjamabroeken zou leiden, maar ook tot een heuse babyboom?
Lees verder onder de advertentie
Wetenschappers krabben zich nog eens achter de oren bij de onverwachte stijging van het geboortecijfer. Terwijl de wereld in lockdown ging, groeide het aantal baby’s als nooit tevoren.
Geen kleine cijfers
Na een korte dip in 2020, werden er in 2021 maar liefst 8,3 procent meer baby’s geboren dan voorspeld. Dat zijn zo’n 13.600 baby’s die de wereld begroetten. En raad eens wie de kroon spant? Vrouwen met een vaste baan. Volgens het sociaal-economisch onderzoek lag het geboortecijfer onder deze groep in 2021 maar liefst 8,4 procent hoger dan verwacht. De echte piek was in 2022 voorbij, maar vrouwen met een vast contract bleven meer kinderen krijgen dan voorspeld.
Een verrassing, zeker gezien de trends tijdens eerdere crisis. Terwijl eerdere financiële stormen juist zorgden voor een daling in het geboortecijfer, heeft de coronacrisis een tegenovergesteld effect gehad.
Nu hoor ik je denken: hoe kan dat nou? Was het de romantiek van het thuiswerken? De extra tijd in bed die niet aan files werd verspild? Of was het simpelweg omdat de snackvoorraad in de buurt was?
Lees verder onder de advertentie
Keukentafel voor laptop en luiers
Wetenschappers hebben dit hele babyboomgebeuren goed bekeken en zijn met interessante bevindingen gekomen. Blijkt dat thuiswerken een grote rol heeft gespeeld bij deze baby-explosie. Vooral in beroepen waar thuiswerken normaal was, zoals in de kantoorwereld, zijn er flink wat baby’s bijgekomen. In de minder stabiele branches, waaronder de detailhandel en de horeca, was het geboorteoverschot minder groot.
Lees verder onder de advertentie
En wat betreft dat thuiswerk-effect op onze baby-maak-vaardigheden? De onderzoekers zijn het eens met wat ze in Amerika hebben ontdekt. Tijdens de lockdowns brachten koppels die samenwoonden namelijk meer tijd samen door, en dat heeft misschien wel geleid tot… tja, meer romantiek!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Het zoontje van Mandy, Thijs, is vijf jaar oud en is een energiebommetje. Mandy zelf geniet daarvan met volle teugen, maar haar vriendin is minder enthousiast en vindt Mandy’s kind te druk.
Wintersport: de een zweert erbij, de ander gruwelt van de kou. Maar sommige moeders lijken wel geboren voor de sneeuwpret. Of het nu gaat om razendsnel de piste afgaan of vooral après-skiën alsof het een Olympische sport is: je sterrenbeeld kan daar zomaar iets mee te maken hebben!
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Marloes.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.