Het zijn de vertrouwde beelden: alle klasgenoten bijeen, gekleed volgens de laatste mode (dus allemaal met hetzelfde kapsel, dezelfde hoody, dezelfde sneakers. Ongemakkelijk poserend voor de schoolfotograaf). Helaas lijkt het erop dat deze traditie van schoolfotografie aan het verdwijnen is. En dat vindt journalist Yvette Juch eigenlijk best wel een beetje zonde.
Lees verder onder de advertentie
“Jij hebt zeker ook een paar van deze groepsfoto’s ergens in een album of opbergdoos liggen. En degenen die vaak van school zijn gewisseld (zoals ik) hebben een hele verzameling. Laat je die aan anderen zien zeggen we er meestal bij: wie denk je dat ik ben?
Sinds de invoering van de privacywet (AVG)* in 2018 zijn namelijk striktere regels omtrent privacy bijgekomen. Scholen moeten nu expliciete toestemming vragen van ouders voordat ze foto’s van hun kinderen mogen maken en delen. Dit proces is tijdrovend en ingewikkeld, waardoor veel scholen ervoor kiezen om helemaal te stoppen met het maken van klassenfoto’s.
Lees verder onder de advertentie
Meer dan een momentopname
Schoolfoto’s zijn niet zomaar kiekjes; ze zijn tastbare herinneringen aan vriendschappen, groei en gedeelde momenten. Kijk maar eens naar de foto’s op Schoolbank.nl, dan begrijp je direct wat ik bedoel. Schoolfoto’s geven ook een mooi beeld van de veranderende kledingtrends door de jaren heen. Denk bijvoorbeeld aan de haarstijlen van 30 jaar geleden; wie herinnert zich niet de meisjes met lakkuiven, roze lippenstift en blauwe mascara.
Door het wegvallen van deze traditie verliezen we straks waardevol archiefmateriaal om herinneringen levend te houden: ‘Weet je nog die emo? Oh, ja nee hij gatver, kijk dit ben ik.’ En: (zucht) ‘Wat waren we toch knap.’
Oproep aan ouders en leraren
Daarom roep ik ouders en verzorgers op om samen te werken met de scholen om deze waardevolle traditie te behouden. Geef wel toestemming voor het maken van de schoolfoto. Mentoren van scholen wil ik vragen om te blijven benadrukken hoe belangrijk de groepsfoto is voor het vastleggen van de schooljaren van onze kids. Laten we niet zwichten voor de administratieve rompslomp en/of gemakzucht van scholen. Wij ouders zijn de hoeders van het beeldarchief van onze kinderen op de basisschool en middelbare.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
*De privacywet van 2018, ook bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of GDPR (General Data Protection Regulation), is een Europese wet die in 2018 in werking is getreden. Deze wet regelt de bescherming van persoonsgegevens en de privacyrechten van individuen binnen de Europese Unie (EU). Het doel van de privacywet is om de privacy van burgers te versterken en te waarborgen, met name in het digitale tijdperk waarin persoonlijke gegevens steeds vaker worden verzameld, opgeslagen en verwerkt door verschillende organisaties. Onder deze wet moeten organisaties, waaronder scholen en fotografen, de privacy van personen respecteren en expliciete toestemming verkrijgen voordat ze persoonlijke gegevens, zoals foto’s van kinderen, mogen verwerken of delen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.