Oppassen geblazen: steeds vaker én vroeger blauwalg in zwemwater

blauwalg in zwemwater
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Op zoek naar wat verkoeling op een zomerse dag? Wees dan voorzichtig, want in Nederlands zwemwater is steeds vaker en vroeger blauwalg te vinden. En dat kan vervelende gevolgen hebben.

Lees verder onder de advertentie

Volgens deskundigen duiken blauwalgen, ook wel cyanobacteriën genoemd, vanwege de stijgende temperaturen steeds eerder én langer op. “Tegenwoordig hebben we in juni de temperaturen zoals ze veertig jaar geleden in juli waren. De aarde warmt op. Het is vroeger warm”, vertelt Peter Siegmund van het KNMI tegen RTL Nieuws. Op meerdere plekken in Nederland worden al zwemwaarschuwingen gegeven.

Lees verder onder de advertentie

Gevolgen van blauwalg

Zwemmen in water met blauwalg kan vervelende gevolgen hebben. Zo kun je last krijgen van een jeukende, geïrriteerde en branderige huid of ogen. Krijg je tijdens het zwemmen water binnen? Dan kan het ook zorgen voor misselijkheid, buikkrampen, overgeven en diarree. In Nederland zijn geen dodelijke gevolgen bekend, maar dat maakt het volgens aquatisch bioloog Petra Visser niet minder zorgelijk. “Zeker kinderen hoeven maar een klein beetje water binnen te krijgen om er last van te hebben. Voor honden is het trouwens nog gevaarlijker.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Ga je zwemmen in open water? Dit moet je weten over blauwalg

Goed opletten

Blauwalg in het water is niet altijd goed te zien. Grote hoeveelheden herken je als een soort ‘groene soep’. Ook bij troebel water moet je voorzichtig zijn. Wie een dagje gaat zwemmen, moet goed letten op waarschuwingsborden langs de kant. Wil je zeker weten of het veilig is om een duik te nemen? Check het actuele zwemadvies op zwemwater.nl.

Lees verder onder de advertentie

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Bron: RTL Nieuws

Meest bekeken