Ja, ook kinderen hebben dagelijks te maken met dingen die hen stress kunnen bezorgen. Denk aan school, sport en vriendschap. Gelukkig suggereert een nieuwe studie dat het aanleren van creatief denken hen kan helpen dit allemaal goed te beheren.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoekers ontdekten dat wanneer schoolgaande kinderen enkele ‘narratieve creativiteit’-technieken leerden, ze snel betere probleemoplossers werden. Denk hierbij aan het veranderen van je perspectief op een situatie en het bedenken van ‘wat als’-scenario’s.
Lees verder onder de advertentie
Creativiteitskamp
Speciaal voor dit onderzoek werd er een “creativiteitskamp” van een week georganiseerd voor 60 kinderen. Na een week, of zelfs na een enkele les, toonden de kinderen meer vertrouwen in hun eigen vermogen om dagelijkse problemen onder ogen te zien en indien nodig met een ‘plan B’ te komen.
Lees verder onder de advertentie
“Als kinderen flexibel kunnen denken, zullen ze minder snel in paniek raken als ze met uitdagingen worden geconfronteerd,” aldus studie-auteur Angus Fletcher, een professor aan de Ohio State University.
De grootste problemen voor kinderen zijn niet de moeilijke wiskunde lessen op school, maar de interactie met andere kinderen. “Kinderen hebben dezelfde dagelijkse uitdagingen als volwassenen,” zegt Fletcher.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de professor is het een misser dat scholen zich vooral op toetsresultaten focussen, in plaats van op levensvaardigheden. Ook staan ouders, hoe goedbedoeld ook, creatief denken vaak in de weg omdat ze eventuele problemen voor hun kinderen weg willen nemen of hen adviseren te doen wat zíj denken dat juist is.
Zelluf doen
“Het is voor sommige ouders een hele uitdaging om zich daartegen te verzetten,” zei Fletcher. “Probeer een omgeving te creëren waarin je je kinderen het op hun eigen manier laat doen.”
“De wereld waarmee uw kind wordt geconfronteerd, is anders dan de wereld waarin u opgroeide,” voegde hij eraan toe. “Je moet ze leren probleemoplossers te zijn, in plaats van ze te programmeren met de ‘juiste’ antwoorden.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.