Onderzoek: een extreem strenge opvoeding vergroot later kans op depressie

postnatale_depressie
Shirley Visser
Shirley Visser
Leestijd: 3 minuten

Grenzen aangeven naar je kind toe is hartstikke goed en regels die je als ouder opstelt zijn er om te handhaven. Maar een strenge opvoeding, waarbij ook sprake is van fysieke straffen en psychische manipulatie, zou de kans op een depressie bij de kinderen als zij ouder worden vergroten.

Lees verder onder de advertentie

Op deze manier opvoeden verandert zelfs de manier waarop het lichaam van het kind het DNA leest. Dit blijkt uit het onderzoek van psychiater Dr. Evelien van Assche.

Strenge opvoeding

“Het onderzoek toont aan dat een strenge opvoeding met fysieke straffen en psychische manipulatie, een extra set instructies van hoe een gen wordt gelezen kan vastleggen in het DNA. Daaruit blijkt dat deze veranderingen de jongere vatbaarder maakt voor depressie. Als kinderen een ondersteunende opvoeding hebben gehad, ziet deze set instructies er anders uit”, aldus Dr. Van Assche.

Lees verder onder de advertentie

Depressieve klachten

Het onderzoek vond plaats onder 21 jongeren tussen de 12 en 16 jaar die naar eigen zeggen een fijne opvoeding hebben gehad met veel autonomie, ondersteuning en respect. Dit werd vergeleken met 23 jongeren in dezelfde leeftijdscategorie die vonden dat zij te streng waren opgevoed en te maken hebben gehad met manipulatief gedrag, fysieke straffen en extreme strengheid. Veel jongeren uit de laatste categorie vertoonden voortekenen van depressieklachten.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – Samen opvoeden: ‘Hij is de Sofie, ik de bitch’ >

Anders lezen van het DNA

Om deze conclusie te kunnen trekken hebben de onderzoekers bij deze jongeren het DNA afgelezen. Dit DNA bleef hetzelfde, maar er is een afwijking te zien bij de spreiding van bepaalde moleculen die ervoor zorgen dat het lichaam het DNA op de juiste manier afleest. Doordat het lichaam het DNA anders gaat afgelezen bij jongeren met een strengere opvoeding, kan dit resulteren in een verhoogde kans op depressieve klachten. Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Stress in de kindertijd kan ook leiden tot depressies, omdat stress in het algemeen voor deze veranderingen kan zorgen.

Lees verder onder de advertentie

Belangrijk onderzoek

Volgens professor Christiaan Vinkers, psychiater en onderzoeker aan het UMC Amsterdam, is dit wel een heel belangrijk onderzoek geweest, waar zeker vervolg op gaat komen. “Het is belangrijk om te begrijpen hoe mechanismen werken en hoe negatieve ervaringen tijdens de kindertijd levenslange gevolgen kan hebben voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Er is veel te winnen als we begrijpen wie risico loopt, maar ook waarom er verschillende effecten zijn van een zeer strenge opvoeding.”   Bron: Scientias, EurekAlert, Ouders van Nu. Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen: *Goedkoper dan in de winkel *Lees elke maand als eerst Kek Mama *Gratis verzonden Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken