Heb je altijd gedacht dat stress een enorme impact heeft op je vruchtbaarheid? En geloof je ook dat je elke maand minstens 80 procent kans hebt om zwanger te worden?
Lees verder onder de advertentie
Je bent niet de enige! De resultaten van de Nationale Vruchtbaarheidstest laten zien dat er nog steeds wat misverstanden zijn over vruchtbaarheid.
Lees verder onder de advertentie
Weinig kennis
Zwangerschap is niet altijd vanzelfsprekend: ongeveer één op de zes stellen die een kinderwens hebben, wordt geconfronteerd met verminderde vruchtbaarheid. Dit kan diverse oorzaken hebben, zowel biologisch als beïnvloed door levensstijl en leeftijd. Opvallend genoeg blijkt uit de resultaten van de Nationale Vruchtbaarheidstest dat de gemiddelde Nederlander hier maar weinig van afweet. Bovendien schat de gemiddelde vrouw in dat ze elke maand minstens 80 procent kans heeft om zwanger te worden. In werkelijkheid blijkt dit percentage anders te liggen.
Lees verder onder de advertentie
Leeftijd speelt wél een rol
Volgens Dr. Astrid Cantineau, een subspecialist in voortplantingsgeneeskunde bij het UMC Groningen, is de kans op zwangerschap per menstruatiecyclus eerder ongeveer 25 procent voor vrouwen van jonge leeftijd. Daarnaast wordt de wens om een kind te krijgen vaak uitgesteld om verschillende redenen. Het kan zijn dat er nog geen geschikte woonsituatie is, dat mensen zich willen richten op hun loopbaan, een reis willen maken, of gewoonweg nog niet klaar zijn. Maar volgens Cantineau neemt de kans om zwanger te worden al af vanaf de leeftijd van 23 jaar, gedurende elk jaar van de menstruatiecyclus. “Veel mensen denken dat er altijd nog tijd is om een kind te krijgen,” legt ze uit. “Maar na verloop van tijd begint je leeftijd echt een rol te spelen. Vaak denken mensen: ivf zal het wel oplossen, maar helaas is dat in de praktijk niet altijd het geval.”
Het is opmerkelijk dat 84 procent van de deelnemers gelooft dat stress een grote rol speelt bij vruchtbaarheid, terwijl dat eigenlijk niet zo’n grote factor is. Wat wel van belang is naast leeftijd, zijn je levensstijl en hoe vaak je seks hebt. Het is belangrijk dat vrouwen stoppen met roken en alcohol drinken, en beginnen met foliumzuur, zelfs voordat ze stoppen met anticonceptie. Het zijn deze kleine, maar belangrijke stappen die kunnen bijdragen aan een gezonde zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
In het onderzoek worden ook andere feiten en fabels over vruchtbaarheid aangepakt. Zo blijkt het een misvatting te zijn dat het dragen van een telefoon in de broekzak bij mannen invloed heeft op de vruchtbaarheid. Nachtdiensten hebben daarentegen wél invloed op het risico op een miskraam. Hoewel een gezonde levensstijl niet de veroudering van eicellen kan omkeren, kan een slechte levensstijl het verouderingsproces wel versnellen./
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.