Dacht je dat zwanger zijn betekent dat je niet nóg een keer zwanger kunt raken? Think again! Er bestaat een zeldzame aandoening genaamd superfoetatie, waarbij je zwanger wordt van een tweede baby terwijl je al zwanger bent. Bizar, toch?
Lees verder onder de advertentie
Wat is superfoetatie?
Bij superfoetatie wordt een tweede eicel bevrucht en ingenesteld terwijl er al een zwangerschap gaande is. Dit is extreem zeldzaam, met wereldwijd minder dan 10 gedocumenteerde gevallen tot 2008. Sindsdien zijn er wat meer verhalen naar boven gekomen, zoals dat van Rebecca Roberts, te lezen in Metro.
Lees verder onder de advertentie
In 2020 ontdekte Rebecca dat ze niet alleen zwanger was van een jongetje, Noah, maar ook van een meisje, Rosalie, dat drie weken later werd verwekt. “Het is een wonder”, vertelde ze. Beide baby’s werden gezond geboren, al moest Rosalie vanwege haar kleinere formaat extra zorg krijgen.
Normaal gesproken zorgt je lichaam ervoor dat je tijdens de zwangerschap niet opnieuw kunt ovuleren. Hormonen zoals progesteron en oestrogeen blokkeren de eisprong en er vormt zich een slijmprop in de baarmoederhals die sperma tegenhoudt. Maar bij superfoetatie werkt dit proces niet optimaal, waardoor een tweede eicel alsnog kan worden vrijgegeven en bevrucht.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de risico’s?
Hoewel de meeste verhalen gelukkig goed aflopen, brengt superfoetatie wel risico’s met zich mee:
De tweede baby kan te vroeg geboren worden, met complicaties zoals ademhalingsproblemen of een laag geboortegewicht.
Er is een grotere kans op groeiproblemen voor de tweede foetus door beperkte ruimte en voedingsstoffen in de baarmoeder.
De bevalling vindt meestal via een keizersnede plaats, omdat beide baby’s tegelijk geboren moeten worden.
Rebecca is niet de enige die dit heeft meegemaakt met haar baby’s.
Jordan Parks ontdekte dat haar twee baby’s meer dan een week na elkaar waren verwekt.
Odalis Martinez beviel in 2021 van een tweeling die vijf dagen na elkaar was verwekt.
Deonna Fletcher maakte het nóg unieker: zij werd zwanger van een dochter, en een week later werd er nog een tweeling verwekt, wat resulteerde in een drieling.
Hoe zeldzaam is het?
Nu klinkt het misschien alsof het regelmatig voorkomt, maar dat is niet het geval. Superfoetatie is extreem zeldzaam en komt vaker voor bij vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, omdat die meerdere eisprongen kunnen stimuleren. Gelukkig hoef je je als zwangere niet druk te maken. De kans dat het gebeurt, is praktisch nihil.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Ongepaste betaalverzoekjes krijgen, het is niemand meer vreemd. Of het nou om hele hoge bedragen gaat of om kleine, sommige mensen gaan een grens over met hun Tikkies. Zo ook de organisator van een babyshower, waar Celine voor was uitgenodigd.