We weten allemaal dat te veel schermtijd niet ideaal is voor onze kleintjes, maar nu blijkt dat het gebruik van een tablet zelfs de kans op woedeaanvallen kan vergroten.
Lees verder onder de advertentie
Een recent onderzoek gepubliceerd in JAMA Pediatrics legt uit waarom je beter twee keer kunt nadenken voordat je je kind weer een tablet in de hand stopt.
Driftbuien
Tijdens het onderzoek werden 315 ouders van 3,5-jarigen gevraagd naar hun tabletgebruik en de emoties van hun kinderen. De ouders vulden jaarlijks een enquête in tot hun kind 5,5 jaar oud was. Het resultaat? Kinderen die dagelijks langer dan 75 minuten naar een tablet keken, hadden meer kans op woede-uitbarstingen en frustraties.
Lees verder onder de advertentie
Wat nog zorgwekkender is, blijkt uit het onderzoek dat het gebruik van de tablet een vicieuze cirkel kan veroorzaken. Kinderen die al snel gefrustreerd raken na veel schermtijd, besteden na een jaar nog meer tijd aan hun tablet. Het lijkt wel een onafgebroken lus van tabletgebruik en driftbuien. Caroline Fitzpatrick, hoogleraar kinderontwikkeling aan de University of Sherbrooke in Quebec, legt uit: “Een tablet kan op korte termijn misschien een woedeaanval voorkomen, maar op de lange termijn leren kinderen juist niet omgaan met hun emoties.”
Minder schermtijd?
Een compleet schermverbod is vaak niet realistisch, maar minderen kan zeker helpen. Ervaar je ook drama thuis als je de tv of tablet een halt toeroept? Probeer dit simpele trucje: stel een vaste schermtijd in en houd je hier strikt aan. Het kan even wennen zijn, maar het is het zeker waard om te proberen.
Lees verder onder de advertentie
Schermtijd mag dan handig zijn om een moment van rust te creëren, maar het is goed om bewust om te gaan met hoe vaak en hoe lang je kind deze apparaten gebruikt. En wie weet, misschien zien we die driftbuien in de toekomst wel minder vaak.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.