Nieuw onderzoek: Tabletgebruik maakt driftbuien bij jonge kinderen nog erger

20.08.2024 06:00
tablet

We weten allemaal dat te veel schermtijd niet ideaal is voor onze kleintjes, maar nu blijkt dat het gebruik van een tablet zelfs de kans op woedeaanvallen kan vergroten.

Een recent onderzoek gepubliceerd in JAMA Pediatrics legt uit waarom je beter twee keer kunt nadenken voordat je je kind weer een tablet in de hand stopt.

Driftbuien

Tijdens het onderzoek werden 315 ouders van 3,5-jarigen gevraagd naar hun tabletgebruik en de emoties van hun kinderen. De ouders vulden jaarlijks een enquête in tot hun kind 5,5 jaar oud was. Het resultaat? Kinderen die dagelijks langer dan 75 minuten naar een tablet keken, hadden meer kans op woede-uitbarstingen en frustraties.

Wat nog zorgwekkender is, blijkt uit het onderzoek dat het gebruik van de tablet een vicieuze cirkel kan veroorzaken. Kinderen die al snel gefrustreerd raken na veel schermtijd, besteden na een jaar nog meer tijd aan hun tablet. Het lijkt wel een onafgebroken lus van tabletgebruik en driftbuien. Caroline Fitzpatrick, hoogleraar kinderontwikkeling aan de University of Sherbrooke in Quebec, legt uit: “Een tablet kan op korte termijn misschien een woedeaanval voorkomen, maar op de lange termijn leren kinderen juist niet omgaan met hun emoties.”

Minder schermtijd?

Een compleet schermverbod is vaak niet realistisch, maar minderen kan zeker helpen. Ervaar je ook drama thuis als je de tv of tablet een halt toeroept? Probeer dit simpele trucje: stel een vaste schermtijd in en houd je hier strikt aan. Het kan even wennen zijn, maar het is het zeker waard om te proberen.

Schermtijd mag dan handig zijn om een moment van rust te creëren, maar het is goed om bewust om te gaan met hoe vaak en hoe lang je kind deze apparaten gebruikt. En wie weet, misschien zien we die driftbuien in de toekomst wel minder vaak.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.