Toenemende tandpastavergiftigingen bij kinderen: wat je moet weten

09.07.2024 11:00

Als je kind de neiging heeft om tandpasta door te slikken, moet je even goed opletten. Het lijkt misschien een onschuldige gewoonte, maar grote hoeveelheden tandpasta kunnen gevaarlijk zijn

Het Nationaal Vergiftiging Informatie Centrum (NVIC) krijgt steeds vaker meldingen van kinderen die te veel tandpasta hebben ingeslikt. En ja, dat geldt voor zowel kinder- als volwassen tandpasta.

Ongelukjes tijdens het poetsen

Toxicoloog Antoinette van Riel van UMC Utrecht legt uit dat ouders vaak niet doorhebben dat kinderen de tube recht naar hun mond houden als ze even niet opletten. “Het zijn meestal ongelukjes tijdens het tandenpoetsen,” zegt Antoinette tegen RTL Nieuws. In 2021 ontving het NVIC 285 meldingen, vorig jaar waren dat er 301. Dat laat zien dat dit een groeiend probleem is.

Lees ook – Pas op: plastic flessen zijn gevaarlijk voor kinderen, blijkt uit onderzoek

Fluoridevergiftiging

Fluoride is geweldig voor het voorkomen van gaatjes, maar te veel kan leiden tot fluoridevergiftiging. Dit kan buikpijn, spiertrillingen en in ernstige gevallen een vertraagd kloppend hart veroorzaken. Als je kind een kwart tube tandpasta heeft ingeslikt, bel dan meteen een arts. Melk of vla kan helpen de fluoride te neutraliseren, omdat calcium in deze producten de fluoride bindt.

Waarom fluoride?

Fluoride helpt om de zuurgraad in je mond te verminderen, wat je tanden beschermt tegen zuur-aanvallen van bacteriën. Tandarts Wouter Vriesman benadrukt: “Zonder fluoride kan je gebit echte gatenkaas worden.” Dus, terwijl je kindertandpasta met minder fluoride veilig is, is het belangrijk om fluoride niet helemaal te vermijden.

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.