Een te laag schooladvies? Als ouder sta je machteloos

Illustratie bij: Een te laag schooladvies? Als ouder sta je machteloos
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Volgens Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) hebben discriminatie en vooroordelen wel degelijk een vinger in de pap bij te lage schooladviezen voor basisschoolleerlingen. En als ouder kun je daar weinig tegen beginnen, behalve met je handen in het haar zitten.

Lees verder onder de advertentie

“Jij bent druk in de klas, dus jij krijgt vmbo-advies”. Not fair, maar in principe kan een docent dit mededelen, zegt onderzoekster Suzan de Winter-Koçak. Wat de ene docent als druk gedrag ervaart, valt de andere docent misschien helemaal niet op. Bovendien kunnen kinderen zich ook ‘druk’ gedragen wanneer ze zich vervelen in de klas, omdat ze hoogbegaafd zijn.

Lees verder onder de advertentie

Subjectief schooladvies

KIS stelt dan ook dat schooladviezen onvoldoende objectief zijn. “Het hangt nu te veel af van je school en leerkracht of je een onbevooroordeeld schooladvies krijgt”, zegt De Winter-Koçak. Dat is de conclusie van KIS na grondig literatuuronderzoek en uitgebreide gesprekken over het schooladviezensysteem met zowel leerkrachten als ouders.

Lees verder onder de advertentie

Schooladvies veranderen?

De vereniging van basisscholen (de PO-Raad) deelde eerder dat het huidige systeem van schooladviezen voornamelijk nadelige gevolgen heeft voor leerlingen met een migratieachtergrond en leerlingen uit minder gunstige sociaal-economische omgevingen. Stel je voor, je hebt het vermoeden dat discriminatie en vooroordelen een rol spelen in het schooladvies. Wat doe je dan? Nou, niet veel. 

Lees verder onder de advertentie

Je kunt hulp zoeken bij de Kinderombudsman of Stichting Onderwijsgeschillen, maar het advies veranderen? Dat kan alleen de school zelf. Die zijn vaak doof voor klachten of proberen jou te overtuigen dat ze het écht bij het rechte eind hebben. Zelfs het College voor de Rechten van de Mens of de politie kunnen daar niets aan doen.

Tijd voor verandering

Volgens De Winter-Koçak is het “heel traumatisch als je onderschat wordt door je docent”. Het kan de ontwikkeling en latere loopbaan van kinderen schaden en kan resulteren in een “duurzame deuk in het zelfvertrouwen”.

Lees verder onder de advertentie

Dus, KIS zegt: laten we dat systeem aanpakken. Tijd voor een frisse wind in de wereld van schooladviezen, want dit kan zo écht niet meer.

Bron: NU.nl

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken