Steeds meer ouders in de problemen door tekort aan kinderopvang

tekort aan kinderopvang
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Al jaren stijgt de vraag naar kinderopvang in Nederland, maar tegelijkertijd sluiten er juist overal kinderdagverblijven. De vraag groeit, terwijl de capaciteit daalt. In meer dan de helft van de gemeenten zijn er sinds 2021 minder kinderdagverblijven, waardoor ouders zich in een steeds grotere spagaat bevinden. 

Lees verder onder de advertentie

Uit een recente analyse van oppas- en au pair-platform Nina.care, gebaseerd op CBS-cijfers, blijkt dat twee op de drie gemeenten te maken heeft met een afname van opvangcapaciteit. Oef, dat is niet waar je op hoopt als ouders!

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – De kinderopvang heeft nóg een voordeel op latere leeftijd, blijkt uit onderzoek

Enorme tekorten

Gemeenten zoals Urk, Hardinxveld-Giessendam, Tholen en Barneveld hebben het zwaar. De beschikbare plekken zijn vaak niet in lijn met de toenemende vraag, waardoor de druk op de kinderopvang verder toeneemt. “In driekwart van de gemeenten is de capaciteit van kinderdagverblijven minder dan 50 procent”, legt Jasmijn Kok, mede-oprichter van Nina.care, uit. Dit betekent dat het aantal kinderen dat naar de opvang gaat minstens twee keer zo groot is als het aantal beschikbare plekken. Wachtlijsten groeien, en ouders kunnen niet altijd hun kinderen op de gewenste dagen brengen. Gelukkig zijn de meeste kinderen gemiddeld maar twee dagen per week in de opvang, waardoor de situatie voor sommigen iets minder urgent is. Maar toch, gedoe met opvang is als werkende ouders nu eenmaal enorm stressvol.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de oorzaak van deze afname?

Kort gezegd: personeelstekort en strengere regels. Tussen 2021 en 2023 is de opvangcapaciteit in 242 van de 342 gemeenten gedaald en dit heeft alles te maken met de groeiende kinderpopulatie en personeelstekorten. De aangescherpte regels, vooral in de babyopvang, vragen om meer gekwalificeerd personeel, iets waar veel kinderopvanglocaties juist mee worstelen. Dat de regels aangescherpt zijn is natuurlijk iets positiefs, want we willen allemaal met een gerust hart onze kindjes naar de opvang kunnen brengen. Alleen in de praktijk blijkt het nu onmogelijk om voldoende personeel te vinden en dat levert juist weer problemen op.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook - Kinderopvang slecht voor je kind? Niet volgens dit onderzoek

Au pair als flexibel alternatief

Als gevolg van deze tekorten kiezen steeds meer ouders voor een au pair. “Het aantal huishoudens met een au pair is in de afgelopen drie jaar met ruim een derde toegenomen”, vertelt Jasmijn. Voor ouders met flexibele werktijden biedt een au pair een uitkomst. Ze woont bij het gezin en kan daardoor veel flexibeler inspelen op de behoeften van het gezin. Bovendien krijgen kinderen van een au pair vaak meer persoonlijke aandacht, wat voor veel ouders een belangrijk voordeel is.

Lees verder onder de advertentie

De huidige situatie maakt duidelijk dat er dringend actie nodig is om de kinderopvang in Nederland op peil te houden. Ouders verdienen het om te kunnen vertrouwen op een stabiele en toegankelijke opvang voor hun kinderen, zodat zij met een gerust hart hun werk kunnen doen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken