Slecht voor hersengroei en hechting, dit zijn de gevolgen van jouw telefoon op je kind

Illustratie bij: Slecht voor hersengroei en hechting, dit zijn de gevolgen van jouw telefoon op je kind Beeld: Getty Images
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Te veel tijd op je telefoon doorbrengen terwijl je kind in de buurt is, kan een flinke impact hebben op hun welzijn en ontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Dus, als je regelmatig op je telefoon zit terwijl je kind in de buurt is, is het misschien tijd om daar verandering in te brengen.

Lees verder onder de advertentie

Marion van den Heuvel, een van de onderzoekers, is er duidelijk over: “Die telefoon hoort gewoon niet thuis in een gezin, vooral niet tijdens het eerste levensjaar van je kleintje.” Ze benadrukt dat de eerste paar jaar van een kind cruciaal zijn voor hun ontwikkeling.

Lees verder onder de advertentie

Niet meer goedmaken

Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media legt aan Nu.nl uit dat dit een periode is van enorme hersengroei bij kinderen. Wat je in die tijd mist, kun je later niet zomaar meer goedmaken. Dus, leg dat scherm vaker weg en geniet van quality time met je kind.

Lees verder onder de advertentie

Slecht voor de hechting

Maar het effect van overmatig telefoongebruik beperkt zich niet alleen tot de ontwikkeling van het kind. Het kan ook een negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind. Als je voortdurend op je telefoon zit en niet beschikbaar bent voor interactie met je kind, kan dit de hechting in gevaar brengen. Pardoen wijst erop dat steeds meer kinderen aangeven dat ze zich niet goed voelen. Problemen met hechting in de kindertijd zijn een belangrijke risicofactor voor depressie en angststoornissen op latere leeftijd.

Lees verder onder de advertentie

Gedrag spiegelen

Het gedrag van ouders wordt vaak gespiegeld door hun kinderen, ook als het gaat om telefoongebruik. Tony van Rooij, onderzoeker aan het Trimbos-instituut, legt uit dat kinderen het gedrag van hun ouders imiteren, dus als ouders voortdurend op hun telefoon zitten, vinden kinderen dat normaal. Dit kan leiden tot opstandig gedrag bij kinderen die aandacht zoeken.

Lees verder onder de advertentie

Betekent dit dat kinderen helemaal geen schermpjes meer mogen gebruiken? Natuurlijk wel, maar met mate. Experts adviseren ouders om schermpjes op een functionele manier te gebruiken. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om samen naar yogafilmpjes te kijken en mee te doen. Maar het is belangrijk om het niet te overdrijven. “Gebruik het niet als kinderoppas”, zegt Van Rooij. Het is essentieel om als ouder goed te kijken naar wat je kind nodig heeft voor een gezond leven. En als dat betekent dat er af en toe tijd is voor een videospelletje, is dat prima, zolang het maar niet ten koste gaat van andere belangrijke activiteiten.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken