Tevreden met je seksleven? De cijfers van 2023 zeggen het volgende

03.09.2024 21:00
sterrenbeeld seksstandje Bron: Pexels

Uit de Monitor Seksuele Gezondheid 2023 blijkt dat Nederlanders nog steeds gelukkig zijn in de slaapkamer, al valt er nog wel wat te wensen over. Vooral al het om vrouwen gaat.

Terwijl 92 procent van de mannen zegt te genieten van hun seksleven—en daar zelfs een tikkeltje meer van geniet dan vijf jaar geleden—blijven de vrouwen iets achter. Hun tevredenheid is gezakt van 77 procent naar 69 procent. Jammer, want een beetje meer glans op die nachten zou geen kwaad kunnen.

Tevreden in de slaapkamer

Seks is voor veel mensen nog steeds leuk, maar de tevredenheid? Dat laat te wensen over. Slechts 56 procent zegt echt gelukkig te zijn met hun seksleven en nog minder, namelijk 48 procent, vindt dat ze vaak genoeg seks hebben. Toch vinden de meeste mensen, 75 procent om precies te zijn, de emotionele verbondenheid met hun partner fantastisch. Misschien is dat wel het geheim: goede gesprekken en knuffels kunnen meer betekenen dan een wilde nacht.

Daling in condoom- en pilgebruik

En dan de anticonceptie. We zien een daling in het gebruik van condooms en de pil, wat niet zo gek is als je bedenkt dat het aantal soa’s stijgt. Wat wel opmerkelijk is, is de stijging in het gebruik van spiraaltjes. Bijna een derde van de vrouwen die geen anticonceptie gebruiken, doet dit omdat ze geen hormonen willen slikken. Dus, beste moeders, het is misschien tijd om je kinderen goed voor te lichten over veilige seks en anticonceptieopties, zodat ze goed voorbereid zijn.

Lees ook – Anna over de pil: ‘Ik voelde me zo ellendig dat seks wel het laatste was waar ik zin in had’

Seks na kids

Na de komst van kinderen lijkt seks vaak een bijzaak te worden. Het leven wordt druk en spontane momenten verdwijnen. Misschien is het tijd om die liefde weer een beetje op te frissen en seks gewoon in te plannen. Ja, het klinkt misschien saai, maar een beetje planning kan wonderen doen. En wat als je ouder wordt? Vooral bij 55-plussers zien we dat seksfrequentie afneemt door gezondheidsproblemen of het verlies van een partner.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.