Jeetje, 2023 is echt als een wervelwind voorbij gesjeesd. Hebben we stiekem januari overgeslagen? Voor ons voelt het als een knipperlichtmoment, maar voor onze kiddo’s lijken de feestdagen een eeuwigheid geleden.
Lees verder onder de advertentie
En waarom lijkt de tijd als we ouder worden sneller te gaan? Volgens deskundigen ondergaat onze tijdsperceptie een complete make-over. Cindy Lustig, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Michigan, legt het uit: “Hoe we dagen, weken, jaren ervaren, hangt vooral af van ons perspectief: beleven we het op dit moment, of kijken we terug in de tijd?” Onze herinneringen en ervaringen spelen hierin ook een rol. Een week is voor een achtjarige een flink stuk van hun leven, terwijl het voor een 80-jarige maar een klein deel is. Daarom lijkt die week voor die oudere persoon als een sneltrein voorbij te denderen.
Lees verder onder de advertentie
Groot verschil
Neem een dag uit het leven van een gepensioneerde 80-jarige: dit voelt soms als slow motion in vergelijking met de chaos van een achtjarige in de schoolbanken. Maar als beiden terugkijken op een maand of jaar, lijkt de tijd voor de oudere juist te racen. Hoe dat komt? Voor die 80-jarige is het dagelijkse leven waarschijnlijk niet drastisch veranderd sinds hun 78ste of 79ste. Dus, minder gebeurtenissen om op terug te kijken, betekent dat de tijd voorbij lijkt te vliegen.
Lees verder onder de advertentie
Dag in, dag uit
Voor een moeder die dag in, dag uit bijna hetzelfde doet, wordt het jaar één grote blur van snelheid. Het zijn juist de nieuwe en opwindende dingen op een dag die ervoor zorgen dat de dagen en maanden anders aanvoelen. Voor de kleintjes geldt: hoe meer avonturen op een dag (denk aan nieuwe dingen leren op school, naar balletles gaan of het huis van een nieuwe vriend verkennen), hoe meer het idee ontstaat dat de tijd een overvloedige bron is waarin talloze activiteiten passen. Vandaar dat, wanneer ze terugblikken, de tijd als het ware een slow-motion film lijkt.
Ons lichaam heeft zo z’n trucjes om die tijdreis wat interessanter te maken! Hoe? Gewoon, door de boel op te schudden met nieuwe en ongewone belevenissen. Dus, waarom niet eens teruggrijpen naar die jeugdige passie van je? Stof bijvoorbeeld die dansschoenen af of laat die vioolsnaren weer zingen. Of maak het spannend met een nachtje weg naar een stad waar je nog nooit bent geweest. En hé, wie weet, misschien word je wel een ster in de keuken door jezelf in te schrijven voor die kookles. Grijp de tijd bij z’n kraag door dingen te doen die buiten je gebruikelijke routine vallen.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.