Ons huidritueel back in the days? Een vochtige doek en een lik crème. Anno 2024 zijn er 48 stappen bij gekomen en is onze skincare routine heilig.
Lees verder onder de advertentie
Niet alleen wij, moeders, zijn hier schuldig aan, maar ook onze pubers zijn helemaal into it. Amerikaanse influencers prijzen dure skincare producten aan in TikTok-filmpjes, en binnen no time is de hele beauty hype overgewaaid naar Nederland. Tieners kunnen er geen genoeg van krijgen, en dat is een beetje zorgelijk, vinden de dermatologen. Ze zien steeds meer jongeren in hun spreekkamers belanden door dat overmatige gesmeer.
Lees verder onder de advertentie
Zorgwekkende trend
Dermatologen trekken aan de bel over het overdreven gebruik van huidverzorgingsproducten bij jongeren. De eindeloze serums, toners, oogcrèmes, en dag- en nachtcrèmes die tieners dagelijks op hun gezicht smeren, veroorzaken flinke huidproblemen, aldus de deskundigen. Het kan niet alleen de jonge huid verpesten, maar ook zorgen voor narigheid als infecties, een geïrriteerde huid, acne, of eczeem.
Lees verder onder de advertentie
Potentieel schadelijke ingrediënten
De dermatologen, waaronder Tjinta Brinkhuizen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Dermatologie, wijzen op mogelijke schadelijke ingrediënten in skincare producten. Vooral de aanwezigheid van stoffen met een te hoge concentratie, zoals vitamine A (retinol), kan problematisch zijn. Overdosering van dergelijke ingrediënten kan ernstige gevolgen hebben, vooral bij kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Minder is meer
De deskundigen adviseren tieners om te matigen met skincare. Een eenvoudige routine met een milde reiniger en basismerken van de apotheek voor hydratatie is vaak voldoende. Het gebruik van agressieve ingrediënten, harde scrubdeeltjes, en producten met geur- en kleurstoffen kan schadelijk zijn voor de gevoelige huid van tieners. Zelfs het populaire retinol wordt als overbodig beschouwd voor jongeren met een gezonde huid.
Ja, we weten dat die TikTok-video’s de skincare rage hebben aangewakkerd. Deskundigen wijzen echter ook op de verantwoordelijkheid van de schoonheidsindustrie, die producten ontwikkelt om de groeiende beauty obsessie onder jongeren aan te wakkeren. Dermatologen waarschuwen dat deze producten vaak te krachtig zijn voor jonge tienerhuid en leiden tot meer schade dan verbetering.
Lees verder onder de advertentie
Wees voorzichtig
Terwijl skincare een populaire trend is onder tieners, hameren dermatologen erop dat ze zich bewust moeten zijn van wat ze smeren. Een overload aan skincare kan niet alleen het spaarvarken van je kind plunderen, maar ook de jonge huid in gevaar brengen. Moeders, help je tieners dus om te kiezen voor simpele, zachte producten en laat ze niet verdrinken in de verleiding van een over the top skincare routine. Less is more, zeker als het om tieners en hun huid gaat.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.