De Consumentenbond test ieder jaar weer traphekjes. Van de tien nieuw onderzochte hekjes scoorden zeven trapjes onvoldoende. Toch zijn ze wel gewoon te koop.
Lees verder onder de advertentie
De Consumentenbond stelt dat veel traphekjes niet veilig zijn. Deze hekjes werden getest op botsingen met tien en vijventwintig kilo en scoorden onder de maat. Ook hadden sommige hekjes te grote openingen waar een kind langs kan, ging het slot veel te makkelijk open of waren ze niet bestand tegen duwen of trekken. Gevaarlijk!
Van alle bestaande hekjes vallen er 45 onder ‘afraders’, waarvan er nog steeds 22 van deze onveilige hekjes te koop zijn. Dus, voordat je er een koopt, is het slim om goed te kijken welk hekje je neemt. Radar zette alle afraders nog eens overzichtelijk op een rijtje. Wie weet heb jij er hier één van in huis.
Hauck Stop n Safe 2 deurhekje wit inclusief 9 cm verlengstuk
Hauck Stop n Safe 2 deurhekje zilver inclusief 9 cm verlengstuk
Jéwéret Emma (2014)
Jéwéret Laura
Jéwéret Mila
Kidsriver Felix II Traphekje Naturel
Kidsriver Felix II Traphekje Wit
Kidsriver Felix II Traphekje Zwart
Kidsriver Flexy
Kidsriver Monza
Kidsriver Yara Oprolbaar Traphekje Zwart
L.O.B. Goods Oprolbaar Traphekje Grijs
L.O.B. Goods Oprolbaar Traphekje Wit
L.O.B. Goods Oprolbaar Traphekje Zwart
Lindam Axis sure shut
Lindam Sure Shut Orto
Maclean Traphek metaal schroefbaar
Momi Paxi Black Traphek Klemhek met Verlengdelen 75-103cm AKCE00019
Momi Paxi Grey Traphek Klemhek met Verlengdelen 75-103cm AKCE00018
Momi Paxi White Traphek Klemhek met Verlengdelen 75-103cm AKCE00017
Noma Extending Metal
Prénatal Lexus autoclose (2014)
Prénatal Minerva (Traphek wit)
Reer DesignLine Puristic Klemhekje
Rudolphy Oprolbaar Traphekje Wit
Rudolphy Oprolbaar Traphekje Zwart
Safety 1st Auto Close metaal wit
Safety 1st Easy Close Metal Extra Tall
Safety 1st Easy Close Metal U Pressure Fit
Star Stairs Veiligheidshek Nele
Bovengenoemde traphekjes kun je dus beter niet aanschaffen. Maar hoe zorg je dat jij wél een veilig traphekje in huis haalt? De belangrijkste tip van de Consumentenbond: check het hekje zelf in de winkel op de belangrijkste onderdelen: het slot, de openingen en de hoogte. We nemen het even met je door:
Lees verder onder de advertentie
Het slot
Dit is het belangrijkste punt van je traphekje. Het slot moet met een hand bediend kunnen worden, test dit dus op het showroommodel in de winkel. Check altijd goed of het hekje goed in het slot is gevallen, dit kan door er even aan te schudden. Het beste is als je kunt voelen of horen (bijvoorbeeld door een klik) dat het slot goed dicht zit.
Lees verder onder de advertentie
Sommige traphekjes hebben een ‘automatisch slot’ en vallen vanzelf dicht. Check dan altijd of dit ook zo is wanneer het hekje op een kleine kier staat.
De hoogte
VeiligheidNL adviseert een hoogte van 75 centimeter, en dan vooral bij kinderen groter dan 85 centimeter. In ieder geval moet de afstand tussen het punt waar een kind met een voet op het hekje kan staan en het hoogste punt minimaal 65 centimeter zitten, zodat je kind zich niet over het hekje kan trekken.
Lees verder onder de advertentie
Tussendoor
Let op dat er geen spijlen of ruimtes groter dan 6,5 centimeter ontstaan. Hier kan een kind een heup doorheen wrikken. In het ergste geval kan je kind zelfs vast blijven zitten met het hoofd. Dit is makkelijk te testen in de winkel: een gebalde vuist mag niet tussen de spijlen van het traphekje passen.
Lees verder onder de advertentie
Flexibele hekjes
De Consumentenbond raadt rolhekjes en hekjes met flexibel materiaal af, ondanks dat deze aan de Europese veiligheidsnorm kunnen voldoen. Die norm houdt namelijk geen rekening met flexibele materialen. Het textiel is vrijwel altijd gemakkelijk omhoog of omlaag te trekken: onveilig dus!
Scherpe stukken
Check het traphekje in de winkel altijd even op scherpe onderdelen, splinters of andere onafgewerkte punten. Je kunt met je hand langs het hele traphekje (en het ophangsysteem!) gaan om dit te testen.
Bron: Consumentenbond, Radar, VeiligheidNL
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag