Kijktip! Vanaf deze datum start het tweede seizoen van Handen aan de Couveuse

18.09.2024 17:00
Tweede seizoen Handen aan de couveuse Beeld: Getty Images

Hoe blijf je als ouders overeind als je baby te vroeg wordt geboren en moet vechten voor zijn of haar leven? Binnenkort is het te zien in het tweede seizoen van het indrukwekkende tv-programma Handen aan de Couveuse.

De afdeling IC Neonatologie in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis is een plek waar het leven veel te vroeg begint en soms ook veel te vroeg eindigt. EO-presentatrice Anne-Mar Zwart volgt de gezinnen die in deze situatie terecht zijn gekomen.

Oude en nieuwe gezichten

Naast nieuwe gezichten ziet Anne-Mar dit seizoen ook een aantal ouders met hun kinderen uit het eerste seizoen. Kinderen die te vroeg geboren zijn moeten regelmatig naar het ziekenhuis voor controle. Zo wordt hun ontwikkeling door de jaren heen goed in de gaten gehouden. In het eerste seizoen werd Fiene na de geboorte in kritieke toestand opgenomen en gereanimeerd. Nu, een aantal jaar laten, hoort en ziet Anne-Mar hoe het met Fiene gaat.

Lees ook: Echte Gooische Moeder Florine over moeilijke kraamtijd: ‘Huilend aan de couveuse’

‘Onvoorstelbaar krachtig’

Anne-Mar Zwart is onder de indruk van de veerkracht van de ouders. Dat laat de presentatrice van het programma weten aan de EO. “Als je baby te vroeg geboren wordt of ernstig ziek is, leef je dagelijks met de vraag of je kindje het gaat halen. Hoe de ouders zich staande houden terwijl er geen perspectief meer lijkt te zijn, dat vind ik onvoorstelbaar krachtig.”

Zes afleveringen

Het tweede seizoen van Handen aan de Couveuse bestaat uit zes verschillende afleveringen waar je vreugde en verdriet terugziet bij de jonge gezinnen. “Sommige vroeggeboren kinderen hebben weinig complicaties, maar bij sommige kinderen is dat een ander verhaal. Ik bespreek de gevolgen met de ouders en de artsen”, aldus Anne-Mar.

Hoopvol programma

Op Instagram deelt de presentatrice dat het geen zwaar programma hoeft te zijn: “Ik vind de grenzeloze liefde en kracht van ouders prachtig om te zien. Hoe mensen onder alle omstandigheden een manier vinden om overeind te blijven. Hoe we als mens geprogrammeerd zijn om door te gaan, om hoop te houden, om positief te zijn en ons vasthouden aan elk flinterdun dingetje onderweg. Dat maakt het programma in mijn ogen niet zwaar, maar hoopvol.”

Het tweede seizoen van Handen aan de Couveuse is vanaf woensdag 25 september om 21:25 uur te zien op NPO 1.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.