Goed nieuws voor ouders: vanaf 2025 vaccinatie tegen RS-virus beschikbaar

09.10.2024 13:00
vaccinatie RS-virus

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de toevoeging van het vaccin tegen het RS-virus aan het Rijksvaccinatieprogramma. De eerste prikken zullen in het najaar van 2025 worden gezet. Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen en kan voor baby’s flink heftig uitpakken.

Wat is het RS-virus precies?

Je hebt er vast al eens van gehoord of zelfs mee te maken gehad: het RS-virus veroorzaakt luchtweginfecties, voornamelijk in de wintermaanden. Voor de meeste kinderen is het niet meer dan een flinke verkoudheid, maar voor baby’s – vooral de allerkleinsten en baby’s die te vroeg geboren zijn of bijvoorbeeld het syndroom van Down hebben – kan het gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot ademhalingsproblemen, en elk jaar belanden er baby’s in het ziekenhuis door het virus. In sommige gevallen is zelfs beademingsondersteuning op de IC nodig. Dat wil je als ouder natuurlijk koste wat kost voorkomen!

Een oplossing op komst

Gelukkig komt er nu verandering in. Staatssecretaris Karremans van Volksgezondheid heeft laten weten dat vanaf 2025 baby’s standaard gevaccineerd zullen worden tegen het RS-virus. Dit is vooral fijn nieuws voor ouders van baby’s die geboren worden in de herfst en winter, wanneer het virus op zijn piek is. Zij kunnen hun kleintje al binnen twee weken na de geboorte laten vaccineren en hoeven zich minder zorgen te maken over het risico op een ziekenhuisopname.

Karremans volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad op, die begin dit jaar aangaf dat het belangrijk is om alle baby’s jonger dan 1 jaar snel te beschermen tegen het virus. “Met dit besluit hopen we veel zorgen bij ouders weg te nemen”, vertelt Karremans. “We kunnen op deze manier veel leed voorkomen en de druk op de zorg verminderen.”

Gratis vaccin voor alle kinderen

Het vaccin wordt onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, wat betekent dat het gratis beschikbaar wordt gesteld voor alle baby’s in Nederland. Gezondheidsinstituut RIVM is al bezig met de voorbereidingen, zodat de campagne in het najaar van 2025 kan beginnen. 

Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat al sinds 1957 en beschermt onze kinderen tegen allerlei nare infectieziekten, zoals mazelen, bof en kinkhoest. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n twee miljoen vaccinaties gegeven. Het RS-virus vaccin komt dus vanaf volgend jaar in het standaard vaccinatieprogramma.

Een zorg minder voor ouders

Voor veel ouders zal dit nieuws een grote opluchting zijn. Niemand wil dat z’n kleintje ziek wordt, en al helemaal niet zo ziek dat er een ziekenhuisopname nodig is. Met deze vaccinatie kan hopelijk een hoop stress en zorgen worden voorkomen. Want wat is er nou belangrijker dan de gezondheid van je kindje?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.