Van het RS-virus heb je waarschijnlijk weleens gehoord. Het is een veelvoorkomend virus dat vooral voor baby’s grote gevolgen kan hebben. De Nederlandse Gezondheidsraad stelt daarom nu voor om alle kinderen in hun eerste levensjaar te vaccineren tegen het RS-virus.
Lees verder onder de advertentie
Het respiratoir syncytieel virus, beter bekend als het RS-virus. Deze nieuwe strategie van vaccineren kan volgens de Gezondheidsraad het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen aanzienlijk verminderen.
Lees verder onder de advertentie
De schadelijke effecten van het RS-virus
Het RS-virus is verantwoordelijk voor ernstige luchtwegproblemen, vooral bij baby’s. Jaarlijks resulteert dit in ongeveer 2.500 ziekenhuisopnames van kinderen onder de 5 jaar. Voor volwassenen en oudere kinderen zijn de symptomen minder ernstig en lijken ze vaak op die van een reguliere verkoudheid.
Lees verder onder de advertentie
Het advies van de Gezondheidsraad
Dit advies van de Gezondheidsraad is in wezen een antwoord op een eerdere aanvraag van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de mogelijkheden te onderzoeken van vaccinatie tegen het RS-virus. Baby’s zouden het vaccin toegediend moeten krijgen in de eerste drie maanden na hun geboorte. Vaccineren tijdens de zwangerschap is ook een optie, in België willen ze dit zo snel mogelijk gaan doen, maar de Nederlandse Gezondheidsraad geeft daar niet de voorkeur aan. Zij willen liever kinderen vaccineren, want: “Op die manier kunnen meer kinderen beschermd worden.”
Lees verder onder de advertentie
Huidige vaccins en de toekomstige verwachtingen
Er bestaan op dit moment al vaccins tegen het RS-virus, maar deze worden enkel toegediend aan kinderen met een hoog risico, zoals kinderen die te vroeg geboren zijn.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal nu dit advies in overweging nemen en bepalen of en hoe het RS-virusvaccin zou kunnen worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Als dit gebeurt, ontvangt elk kind in Nederland de vaccinatie tegen het RS-virus als onderdeel van het reguliere vaccinatieschema.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”