Nee, een uitstrijkje laten afnemen is niet onze favoriete bezigheid. Toch is het belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek van baarmoederhalskanker, zodat afwijkingen sneller worden ontdekt. Doe je het liever zelf? Dat kan. Vanaf 2023 worden zelftesten standaard thuis geleverd.
Lees verder onder de advertentie
Het was al langer mogelijk om een zelftest te doen, alleen moest je die nog wel zelf aanvragen.
Meer vrouwen aansporen
Schokkend, maar waar: in 2021 deed maar 55 procent van de vrouwen tussen de 30 en 60 jaar mee met het bevolkingsonderzoek, dat helpt bij het opsporen van (een voorstadium) van baarmoederhalskanker. D66 vindt dat veel te weinig en diende een voorstel in om zelftesten standaard beschikbaar te stellen. Het voorstel wordt gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. De partij hoopt met de thuistesten meer vrouwen aan te sporen om mee te doen met het onderzoek. Jaarlijks krijgen ongeveer achthonderd vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, hoe meer kans op een goede behandeling.
Dertigers die in 2023 voor het eerst een uitnodiging krijgen, ontvangen dus standaard een zelftest. Blijkt na de afname dat er afwijkende cellen gevonden zijn, dan moet je alsnog naar de huisarts. Hoe het werkt? Met de zelftest neem je vaginaal materiaal af, dat vervolgens wordt opgestuurd naar een laboratorium. Daar wordt het gecheckt op HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Binnen vier weken krijg je een brief thuisgestuurd met de uitslag en eventueel een advies.
Bron: RTL nieuws, RIVM
Lees verder onder de advertentie
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.