Scherpe randjes, giftige materialen, licht ontvlambare spullen en vooral: onderdelen die gemakkelijk losraken. Weinig ouders zijn zich bewust van de gevaren van illegaal speelgoed, dat in het buitenland wordt aangeschaft. Vorige week werd bekend dat de douane afgelopen jaar al 130.000 illegale Huggy Wuggy knuffels heeft ingenomen.
Lees verder onder de advertentie
Emile Kalis, directeur van Stichting Speelgoed Nederland, de branchevereniging voor speelgoedbedrijven, grijpt het nieuws over de in beslag genomen Huggy Wuggy-knuffels aan om ouders te waarschuwen.
Lees verder onder de advertentie
Strenge regels
Er zijn strenge eisen als het aankomt op legaal speelgoed. Zo vertelt Kalis: “Fabrikanten van speelgoed moeten hun product door onafhankelijke bureaus laten testen. Als zij dat product aanbieden bij fysieke en online winkels, moeten ze met het testrapport aantonen dat het veilig is. Dat is vastgelegd in de Europese Speelgoedwet EN71.”
Ondanks deze strenge regels is er een hoop illegaal speelgoed in Nederland. Dat speelgoed heeft vaak wel een CE-keurmerk, dus het lijkt veilig. Die keurmerken kunnen nep zijn: dat is er in sommige gevallen gewoon op gedrukt. Consumenten zien vaak het verschil niet. Hierdoor komt dit soort speelgoed gemakkelijk bij Nederlandse kinderen terecht. Door de vervalste keurmerken kan het speelgoed zelfs in speelgoedwinkels terechtkomen waar veel ouders hun inkopen doen. “De autoriteiten kunnen simpelweg niet alles controleren. Maar er worden voortdurend controles uitgevoerd, ook bij spullen die al in de winkels liggen. Dus als je speelgoed koopt bij een erkende winkel in Nederland, dan heb je de beste garantie dat je een veilig product koopt”, legt Kalis uit.
Lees verder onder de advertentie
Let op
Kleine kinderen steken van alles in hun mond en slikken het zomaar in. Met illegaal speelgoed raken kleine onderdelen veel sneller los en kan het gevaarlijk zijn. Ongeluk zit in een klein hoekje, let daarom goed op je kinderen als ze spelen, vooral bij kinderen onder de drie jaar. Expert kinderveiligheid Cotterink: “Bij een eerste kind zijn ouders vaak erg alert. Problemen ontstaan als er meerdere kinderen zijn, want die oudere kinderen laten hun speelgoed rondslingeren. Let daar goed op.”
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag