Een derde van de moeders die bevalt met een keizersnede kampt op lange termijn nog steeds met klachten. Ze hebben last van heftige buikpijn, bloedverlies of zelfs verminderde vruchtbaarheid. De klachten zijn nu voor het eerst beschreven als ziektebeeld: Caesarean Scar Disorder.
Lees verder onder de advertentie
Ongeveer 30.000 vrouwen per jaar bevallen in Nederland met een keizersnede. Van deze groep houden 18.000 daar een ‘niche’ aan over, een uitpuilend litteken in de baarmoeder. Zo’n 10.000 vrouwen kampen op lange termijn nog met problemen, zoals heftige buikpijn, bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid.
Lees verder onder de advertentie
Heftige klachten na keizersnede
Dat langdurige klachten na een keizersnede nu internationaal als ziekte worden erkend, is goed nieuws. “Dankzij dit onderzoek kunnen vrouwen nu een duidelijke diagnose krijgen”, melden onderzoekers van het Amsterdam UMC. “Ook kan er nu beter gezocht worden naar een goede behandeling.” Een Nederlandse arts-onderzoeker en twee gynaecologen bespraken de klachten met 31 specialisten uit verschillende landen. Uit die gesprekken bleek dat vrouwen met deze klachten zich inderdaad herkennen in het ziektebeeld.
Lees verder onder de advertentie
Niet de juiste hulp
Omdat niet alle artsen op de hoogte zijn van de aandoening, krijgen vrouwen niet altijd de juiste hulp. “We krijgen genoeg vrouwen op de poli die hele fertiliteitstrajecten hebben doorlopen omdat ze graag een kindje willen en bij ons pas horen dat ze een niche hebben”, vertelt Robert de Leeuw, gynaecoloog in het Amsterdam UMC. Het erkennen van dit ziektebeeld maakt het voor vrouwen makkelijker om aan de bel te trekken en een verwijzing te krijgen naar een specialist.
De onderzoekers hopen ook dat vrouwen in de toekomst beter geïnformeerd worden over de voor- en nadelen van een keizersnede. “Een keizersnede is een zeer belangrijke, en vaak levensreddende, ingreep”, benadrukt arts-onderzoeker Saskia Klein Meuleman. “Maar het is belangrijk dat we niet onderschatten hoeveel effect deze operatie kan hebben op de kwaliteit van iemands leven op de lange termijn.” Soms is een keizersnede noodzakelijk, maar niet altijd. “Misschien maakt een deel van deze vrouwen een andere afweging als we ze vertellen dat een tweede zwangerschap lastig kan zijn na een keizersnede”, aldus Judith Huirne, hoogleraar gynaecologie.
Kamp(te) jij met klachten na een keizersnede en wil je daarover vertellen? Mail dan naar redactie@kekmama.nl.Bron: NU.nl, AD
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]