Een derde van de moeders die bevalt met een keizersnede kampt op lange termijn nog steeds met klachten. Ze hebben last van heftige buikpijn, bloedverlies of zelfs verminderde vruchtbaarheid. De klachten zijn nu voor het eerst beschreven als ziektebeeld: Caesarean Scar Disorder.
Lees verder onder de advertentie
Ongeveer 30.000 vrouwen per jaar bevallen in Nederland met een keizersnede. Van deze groep houden 18.000 daar een ‘niche’ aan over, een uitpuilend litteken in de baarmoeder. Zo’n 10.000 vrouwen kampen op lange termijn nog met problemen, zoals heftige buikpijn, bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid.
Lees verder onder de advertentie
Heftige klachten na keizersnede
Dat langdurige klachten na een keizersnede nu internationaal als ziekte worden erkend, is goed nieuws. “Dankzij dit onderzoek kunnen vrouwen nu een duidelijke diagnose krijgen”, melden onderzoekers van het Amsterdam UMC. “Ook kan er nu beter gezocht worden naar een goede behandeling.” Een Nederlandse arts-onderzoeker en twee gynaecologen bespraken de klachten met 31 specialisten uit verschillende landen. Uit die gesprekken bleek dat vrouwen met deze klachten zich inderdaad herkennen in het ziektebeeld.
Lees verder onder de advertentie
Niet de juiste hulp
Omdat niet alle artsen op de hoogte zijn van de aandoening, krijgen vrouwen niet altijd de juiste hulp. “We krijgen genoeg vrouwen op de poli die hele fertiliteitstrajecten hebben doorlopen omdat ze graag een kindje willen en bij ons pas horen dat ze een niche hebben”, vertelt Robert de Leeuw, gynaecoloog in het Amsterdam UMC. Het erkennen van dit ziektebeeld maakt het voor vrouwen makkelijker om aan de bel te trekken en een verwijzing te krijgen naar een specialist.
De onderzoekers hopen ook dat vrouwen in de toekomst beter geïnformeerd worden over de voor- en nadelen van een keizersnede. “Een keizersnede is een zeer belangrijke, en vaak levensreddende, ingreep”, benadrukt arts-onderzoeker Saskia Klein Meuleman. “Maar het is belangrijk dat we niet onderschatten hoeveel effect deze operatie kan hebben op de kwaliteit van iemands leven op de lange termijn.” Soms is een keizersnede noodzakelijk, maar niet altijd. “Misschien maakt een deel van deze vrouwen een andere afweging als we ze vertellen dat een tweede zwangerschap lastig kan zijn na een keizersnede”, aldus Judith Huirne, hoogleraar gynaecologie.
Kamp(te) jij met klachten na een keizersnede en wil je daarover vertellen? Mail dan naar redactie@kekmama.nl.Bron: NU.nl, AD
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.