Uit onderzoek van de Tilburg University komt een verband tussen social media en depressie naar voren tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen die veel op sociale media apps zitten, blijken meer risico te hebben op gezondheidsproblemen zoals een depressie. Onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor deze risicofactor tijdens de zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoeker Lotte Muskens merkte dat steeds meer zwangere vrouwen kampen met depressies. Dat viel op, omdat andere risicofactoren zoals roken en drinken tijdens de zwangerschap juist zijn afgenomen in de afgelopen jaren. Ook zijn vrouwen tegenwoordig hoger opgeleid. Toch nam het aantal depressieve zwangeren toe.
Lees verder onder de advertentie
Verband tussen social media en depressie
Na haar onderzoek blijkt dat vooral tussen de 12e en 20e week van de zwangerschap, vrouwen extra vaak hun telefoon checken. Even snel Instagrammen of TikTokken en voor je het weet ben je uren verder. Dat scrollen op socials kan dus gezondheidsproblemen opleveren.
Lees verder onder de advertentie
Het onderzoek van Muskens laat namelijk zien dat er een verband is tussen overmatig social media gebruik en zware depressieve symptomen. Maar eerlijk is eerlijk, social media is ook een plek waar je als zwangere vrouw veel steun en herkenning kunt vinden. Even je hart luchten bij andere mama’s in spe, dat is natuurlijk heel fijn.
Waarschuwen voor de risico’s van social media tijdens zwangerschap
Toch is er een grote ‘maar’. In de gezondheidszorg wordt overmatig social media gebruik nog niet echt gezien als een risicofactor voor zwangere vrouwen. Muskens pleit ervoor dat dit verandert. Vooral kwetsbare zwangere vrouwen moeten beschermd worden tegen de overload aan eenzijdige en soms foute informatie op social media.
Lees verder onder de advertentie
“Zorgverleners moeten zich ervan bewust zijn dat (kwetsbare) zwangeren door eenzijdige en onjuiste informatie via social media mentaal in de problemen kunnen komen,” zegt Muskens. De verloskundige die het gesprek hierover aan gaat tijdens een controle kan al een wereld van verschil maken.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.