Kinderen zijn flexibel, toch? Dat hoor je vaak als een gezin met twee mopperende pubers naar de andere kant van Europa verhuist. Maar of ze er gelukkig van worden? Niet echt.
Lees verder onder de advertentie
De boosdoener
Volgens een nieuwe studie hebben kinderen die voor hun 15e regelmatig verhuizen maar liefst 40 procent meer kans op een depressie. In dit onderzoek volgden ze meer dan een miljoen mensen die tussen 1981 en 2001 in Denemarken zijn geboren. Wat bleek? Van de 35.000 die later een depressie kregen, hadden velen als kind meerdere keren hun koffers moeten pakken. En het maakte niet uit of ze van een rijke naar een arme wijk verhuisden of andersom – het verhuizen zelf was de boosdoener.
Hoewel deze studie zich richt op Denemarken, denken de onderzoekers dat de bevindingen ook voor andere delen van de wereld gelden. Eerdere studies toonden al aan dat verhuizen tijdens je jeugd een flinke impact kan hebben. Kinderen tussen de 10 en 15 jaar die één keer verhuizen, hebben 41 procent meer kans op een depressie. Twee keer verhuizen? Dan stijgt dat risico zelfs tot 60 procent. Een stabiele woonomgeving is dus echt essentieel. Professor Clive Sabel van de University of Plymouth legt uit dat kinderen in hun vormende jaren sociale netwerken opbouwen via school, sportclubs en andere activiteiten. Elke keer dat ze zich moeten aanpassen aan een nieuwe omgeving, kan dat ontwrichtend zijn.
Lees verder onder de advertentie
Tips
Soms dwingt het leven je om te verhuizen, of het nu is vanwege een droomhuis, nieuwe baan, gezondheidsredenen of gezinsuitbreiding. In zulke gevallen kun je het verhuizen een stuk aangenamer maken voor je kinderen met de volgende tips:
Lees verder onder de advertentie
Betrek ze bij het proces: Laat je kinderen helpen met inpakken en kies samen uit wat mee moet naar het nieuwe huis.
Maak er een avontuur van: Praat over de nieuwe buurt als een spannend avontuur vol ontdekkingen en leuke plekjes.
Verken de nieuwe omgeving: Bezoek de nieuwe buurt vooraf om je kinderen vertrouwd te maken met hun nieuwe omgeving.
Organiseer een afscheid: Geef je kinderen de kans om hun oude vriendjes gedag te zeggen met een feest of speciale activiteit.
Behoud routines: Hou vast aan bekende routines en rituelen om een gevoel van stabiliteit te bieden.
Plan leuke dingen: Zorg voor een paar leuke verrassingen in het nieuwe huis, zoals een speelhoek of een uitstapje naar een plaatselijke attractie.
Praat over de verhuizing: Wees open over de verhuizing, luister naar hun zorgen en stel ze gerust dat verandering normaal is.
Blijf positief: Jouw houding beïnvloedt die van je kinderen. Hoe positiever jij bent, hoe makkelijker je kinderen het zullen vinden.
Moedig nieuwe vriendschappen aan: Help je kinderen om nieuwe vriendjes te maken door ze in te schrijven voor clubs of activiteiten in de buurt.
Bron: Scientias
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.