In de huidige samenleving krijgen kinderen minder tijd om zelfstandig te spelen en risico’s zelf in te schatten. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Essex. Dit komt met name door de druk die ouders van nu zichzelf opleggen om kinderen continu te vermaken en in de gaten te houden.
Lees verder onder de advertentie
“Tot rond de jaren negentig werd van ouders niet verwacht dat ze hun kinderen eindeloos vermaakten en in de gaten hielden op dezelfde manier als nu, dus kinderen hadden meer vrijheid om zelfstandig te spelen,” zegt drs. John Day, auteur van het onderzoek. “Maar sinds die kinderen zelf ouders zijn geworden, is de samenleving veranderd en is er een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor de ontwikkeling van hun eigen kinderen.”
Ouders hebben zich natuurlijk altijd verantwoordelijk gevoeld voor de ontwikkeling van hun kinderen, maar de studie wijst op een verhoogde intensiteit van dit gevoel. Er wordt van ouders verwacht dat ze meer en meer tijd zullen besteden aan het observeren en reageren op de verlangens en het gedrag van hun kroost. Door deze “helikopteropvoeding” voelen kinderen minder ruimte om zelf te spelen.
Lees verder onder de advertentie
Een ander aspect van het probleem is de toegenomen angst voor vreemden buiten en meer verkeer op de wegen. Hierdoor krijgen kinderen minder kansen om zelf (zonder ouders) spontaan buiten te gaan spelen.
Door deze “helikopteropvoeding” voelen kinderen minder ruimte om zelf te spelen
Spontaan spel
De studie claimt dat kinderen zonder ‘spontaan spel’ niet zo ontwikkeld en veelzijdig zullen zijn als ze zouden kunnen zijn. “Ouders worden aangemoedigd om meer tijd met hun kinderen door te brengen, terwijl ze tegelijkertijd worden beoordeeld op hoe onafhankelijk hun kinderen zijn,” zei Dr. Day. “Maar het grootste deel van het leren over onafhankelijkheid vindt plaats wanneer kinderen zelfgekozen risico’s nemen en deze kansen gaan verloren in de kindertijd.”
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag