Victoria Koblenko heeft door een onschuldige story op Instagram een lading boze moeders op haar dak gekregen: ze vinden het niet kunnen dat ze haar zieke zoontje Kiy geen paracetamol wilde geven toen hij koorts had.
Lees verder onder de advertentie
In een Instagrampost bijt de actrice van zich af.
Boze stiefmoeder
‘De moedermaffia is terug van weggeweest hoor. Een onschuldige story over dat Kiy koorts had en dat we liever geen paracetamol gebruiken liet de gemoederen in dm hoger dan de koorts oplopen’, schrijft Victoria. ‘Wat zielig voor kleine Kiy dat z’n boze stiefmoeder hem geen verlichting gunde. Zooo onmenselijk.’
Lees verder onder de advertentie
Azijn, aardappelschijfjes of citroenen
Victoria wil haar zoon leren dat koorts een reden heeft en dat z’n lichaam sterk genoeg is om dat zelf op te lossen. ‘Je mag best even voelen dat je niet fit bent, zodat je snapt hoe je lichaam werkt en hoe verfijnd dat mechanisme is, wat je niet direct hoeft te blussen met allerlei chemische troep’, stelt ze. Wel helpt ze meteen één misverstand de wereld uit: ‘Begrijp met niet verkeerd, bij pijn of bij 40 graden aanhoudende koorts grijp ik er ook naar, maar tot die tijd begin ik met azijn, aardappelschijfjes of citroenen in de sokken.’
77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.