In opdracht van kennisplatform Rule The Game is onderzoek gedaan naar de mening van ouders over het gamegedrag van kinderen. Wat blijkt? Ouders vinden steeds vaker dat het spelen van videogames goed is voor de sociale vaardigheden van een kind.
Lees verder onder de advertentie
Het onderzoek werd afgenomen bij 1016 Nederlandse ouders tussen de 25 en 60 jaar oud met een kind tussen de 4 en 17 jaar.
Sociale vaardigheden door videogames
In vergelijking met voorgaande jaren blijkt dat ouders steeds vaker vinden dat het spelen van videogames goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind. Ook geven zij dit jaar vaker aan dat gamen een positief effect heeft op de intelligentie van een kind. Het merendeel van de ouders vindt dat gamen voordelen kan bieden voor hun kinderen. Slechts 13 procent denkt daar anders over en ziet geen voordelen. Met name ouders van gamende jongens geven vaker aan dat het spelen van games goed is voor de intelligentie en sociale vaardigheden. Daarnaast vinden de meeste ouders gamen goed voor de Engelse taalvaardigheid (53%) en creativiteit van hun kind (51%).
Lees verder onder de advertentie
Afspraken maken over videogames
De meeste ouders geven aan voldoende grip te hebben op het gamegedrag van hun kinderen. Ouders weten beter dan voorgaande jaren hoe ze afspraken met hun kind kunnen maken en dit kunnen handhaven. Wel vinden ouders het soms lastig wélke afspraken zij moeten maken met hun kind en hoe ze dit gesprek kunnen voeren. Hierover informatie vergaren doen ze het liefst via internet of influencers op social media. Opvallend: het leeftijdsadvies van de spellen volgen ouders niet altijd op. Veel ouders zijn wel op de hoogte van deze classificatie (50%), maar ze zeggen zelf te bepalen welk spel hun kind wel en niet mag spelen.
Het aantal ouders dat vragen heeft over het gamegedrag van hun kind is behoorlijk gestegen. Ouders hebben met name vragen over de hoeveelheid tijd die hun kind besteedt aan videogames en willen vaker weten in hoeverre hun kind geld uitgeeft tijdens het gamen. Martijn Schenderling van Videogames Federatie Nederland (VGFN) zegt over het onderzoek: “Gamen is fun en goed voor de ontwikkeling, maar het is wel belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan met je kind.”
Rule The Game is een platform waarop ouders en verzorgers informatie kunnen vinden over verantwoord videogamegedrag van kinderen. Ouders en verzorgers kunnen tips vinden over o.a. afspraken maken over videogamen en het instellen van beveiliging (leeftijd-, bestedingen- en tijdlimieten).
Bron: Rule The Game
Lees verder onder de advertentie
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzonden
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.