Er wordt vaak gesproken over de negatieve effecten van videogames op kinderen. Het zal je daarom misschien verbazen dat maar liefst 92% van de ouders voordelen in gamen ziet.
Lees verder onder de advertentie
Dit blijkt uit recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Videogames Federatie Nederland (VGFN). Het onderzoek werd gehouden onder 1058 Nederlandse ouders in de leeftijd van 25 tot 60 jaar. Hun kinderen zijn tussen de 4 en 17 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen van videogames
Ouders vinden bijvoorbeeld dat gamen goed is voor de Engelse taalvaardigheden van hun kinderen. Ouders van kinderen tussen de 4 en 9 jaar geven ook aan dat het gamen de creativiteit van hun kinderen stimuleert. Ook vindt 32% van de ouders videogames positief voor de intelligentie en 31% vindt het goed voor de sociale vaardigheden van hun kind. Het onderzoek werd in 2022 ook gehouden, toen dachten ouders nog iets minder positief over gamen.
Lees verder onder de advertentie
Voorwaarden
Er mag dan positief gedacht worden over gamen, dat betekent niet dat kinderen zomaar een videogame mogen spelen wanneer ze dat willen. 66% van de ouders geeft aan dat het huiswerk eerst af moet zijn. Vorig jaar gaf nog maar 44% dat aan. 35% van de ouders wil dat de kamer van hun kind eerst opgeruimd is. Van 34% van de ouders mogen er pas videogames gespeeld worden als er goede rapportcijfers zijn gehaald.
Lees verder onder de advertentie
Nadelen van videogames
Het is helaas niet allemaal koek en ei rondom dat gamen. In een eerder onderzoek werden namelijk wel degelijk nadelige effecten aangetoond. Zo hebben jongeren die vaak gamen gemiddeld meer last van frustratie, stress, depressieve gevoelens en zijn minder tevreden over het leven. Daarnaast is er in het onderzoek ook een link gevonden tussen problematisch gamen en gevoelens van eenzaamheid, een negatief zelfbeeld en sociale angst.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]