Een baby op de wereld zetten, zet jouw wereld op z’n kop. Soms zodanig, dat moeders niet langer voor hun kind kunnen zorgen.
Lees verder onder de advertentie
Een laatste redmiddel. Dat is het doel van de vondelingenkamers die vandaag hun deuren openen in de academische ziekenhuizen van Amsterdam en Rotterdam. Hier bieden verpleegkundigen ondersteuning aan moeders die niet langer voor hun kind kunnen zorgen. In het uiterste geval is het zelfs mogelijk om hun baby anoniem af te staan.
Lees verder onder de advertentie
Vondelingen
Drie jaar terug werd er een baby gevonden in een afvalcontainer in onze hoofdstad. Het kleintje leefde gelukkig (!) nog. Vorig jaar lag er nabij Rotterdam een overleden kindje in een rivier, en enkele maanden daarvoor ontdekten schoonmaaksters een bakje met een menselijke foetus in de haven.
Lees verder onder de advertentie
Het is wettelijk verboden om een kind te vondeling te leggen en vondelingenkamers worden betwist, ook in de politiek. Vijf jaar geleden is er besloten om de kamers te gedogen, om zo baby’s een ernstiger lot te besparen. Sindsdien groeit de belangstelling voor het aanbieden van vondelingenkamers.
Stichting Beschermde Wieg zet zich in om in het hele land vondelingenkamers te creëren, en dat is al op elf locaties gelukt. Vandaag voegen de kamers in het Amsterdam UMC en het Erasmus MC zich hierbij. Vier andere ziekenhuizen hebben ook toegezegd om zo’n kamer te willen faciliteren.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer een moeder de vondelingenkamer betreedt, sluit de deur automatisch. Er wordt een signaal naar een verpleegkundige gestuurd om aan te geven dat de kamer in gebruik is. De moeder kan ervoor kiezen om anoniem haar baby in een wieg te leggen en weg te gaan, maar ze kan ook contact opnemen met het personeel via een intercom. Deze kamers worden ongeveer twee keer per jaar gebruikt, en in de afgelopen jaren is het altijd gelukt om moeder en kind uiteindelijk weer samen te brengen.
Pijnlijke noodzaak
“Het is fantastisch dat er in zulke grote ziekenhuizen een plek is waar wanhopige moeders hulp kunnen vinden,” zegt Barbara Muller, oprichter van Beschermde Wieg. “In Rotterdam zijn er al vondelingenkamers, maar nog niet in het academische ziekenhuis. In Amsterdam is dit de primeur. De afgelopen jaren is pijnlijk duidelijk geworden dat dit echt noodzakelijk is.”
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.