Vrouwen slikken ‘m al decennialang, vooral om niet zwanger te worden. Maar de anticonceptiepil blijkt nu een ander onverwacht voordeel te hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen na het slikken van de pil minder kans hebben op eierstokkanker.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel de anticonceptiepil tegenwoordig nogal onder vuur ligt, blijkt het voorbehoedsmiddel nu ook een ander voordeel te hebben. Wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Australië hebben ontdekt dat vrouwen die de anticonceptiepil hebben geslikt minder kans hebben op eierstokkanker. En dat is goed nieuws, want deze ziekte wordt vaak laat ontdekt en heeft daardoor een lage overlevingskans.
Lees verder onder de advertentie
Minder risico op eierstokkanker
De onderzoekers doken in een grote hoeveelheid data van de UK Biobank (220.000 vrouwen en 3.000 verschillende gezondheidskenmerken) en kwamen tot een verrassende conclusie: vrouwen die ooit de pil hebben geslikt, hebben maar liefst 26 procent minder kans op het ontwikkelen van eierstokkanker. Heb je na je 45e de pil geslikt? Dan daalt het risico met maar liefst 43 procent.
Het geheim zit waarschijnlijk in het verminderen van het aantal eisprongcycli. Minder vaak een eisprong betekent minder belastend voor de eierstokken. Het lijkt erop dat dit de kans op het ontstaan van tumoren verkleint. Professor Elina Hyppönen, hoofdauteur van het onderzoek dat gepubliceerd werd in het vakblad International Journal of Gynecological Cancer, benadrukt dat dit een belangrijke ontdekking is: “Deze analyses bieden concrete aanknopingspunten om eierstokkanker te voorkomen.”
Lees verder onder de advertentie
Meer ontdekkingen
Maar er is meer. Zo vonden de onderzoekers biologische signalen die al ruim twaalf jaar voor de diagnose zichtbaar zijn in het bloed. Denk aan veranderingen in rode bloedcellen en bepaalde leverenzymen. Deze alarmbellen kunnen in de toekomst mogelijk helpen om eierstokkanker eerder op te sporen. Ook je levensstijl blijkt invloed te hebben: vrouwen met een gezond gewicht lopen minder risico, net als vrouwen die twee of meer kinderen hebben gekregen.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Lage overlevingskans
In Nederland krijgen jaarlijks ruim 1.400 vrouwen de diagnose eierstokkanker, blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Eierstokkanker is een van de meest verraderlijke vormen van kanker. De symptomen, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, vaker moeten plassen of sneller vol zitten na het eten, zijn vaak zo vaag dat je ze makkelijk wegwuift. En dat draagt bij aan sombere overlevingskansen. Waar na vijf jaar 38 procent van de patiënten nog leeft, overleeft minder dan 30 procent de ziekte tien jaar na diagnose.
Lees verder onder de advertentie
‘Blijf alert’
“Als we de ziekte vroeg ontdekken, stijgt de overlevingskans naar meer dan 90 procent”, benadrukt onderzoeker Amanda Lumsden. Hyppönen pleit voor vervolgonderzoek, maar geeft ook een paar belangrijke tips: blijf alert op signalen van je lichaam en onderhoud een gezond gewicht.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Volkszanger Mart Hoogkamer zingt tegenwoordig niet alleen hits op het podium, maar ook slaapliedjes tot in de late (of vroege) uurtjes. Op 22 januari zijn hij en zijn vriendin Jennifer namelijk trotse ouders geworden van dochter Logan Nová Hoogkamer en dat maakt de zanger dolgelukkig.