De kerstboom ligt al weken bij het grofvuil, de champagnevlekken zijn uit de jurk geboend, en het normale leven is weer begonnen. Maar niet voor alle koppels. Januari is steevast de maand waarin veel stellen beseffen: we moeten hier iets aan doen.
Lees verder onder de advertentie
En nee, we hebben het niet over de goede voornemens om eindelijk eens gezond te eten. De vraag naar relatietherapeuten schiet namelijk elk jaar omhoog na de feestdagen. Net als het aantal scheidingen, trouwens.
December: de maand van liefde én latente ergernissen
Klinkt herkenbaar? De feestdagen brengen naast gezelligheid ook een overdosis verplicht samenzijn met zich mee. Kerstdiners met schoonfamilie, de discussie over wíé de kalkoen te droog heeft gebakken en kinderen die continu om aandacht schreeuwen – het is een recept voor opgekropte frustraties. En die komen in januari keihard naar boven. Geen wonder dat veel koppels juist dán besluiten om hun relatie eens grondig onder de loep te nemen.
Lees verder onder de advertentie
Volgens relatie-experts is deze ‘relatiedip’ geen verrassing. De feestdagen leggen bestaande spanningen bloot. Wat in de zomer wellicht nog werd weggewuifd met een cocktail in de zon, komt tijdens de donkere maanden ineens heel confronterend naar voren. Januari voelt dan als het moment om de knoop door te hakken: samen verder en investeren in de relatie, of een andere weg inslaan.
Niet alleen na de feestdagen, ook na de zomervakantie
En dit fenomeen is niet alleen een januari-ding. “We zien ook na de zomervakantie, vooral in oktober, een soortgelijke, zij het kleinere, stijging”, aldus Lars Freriks, medeoprichter van platform Trustoo.nl. Via Trustoo vind je eenvoudig dienstverleners bij jou in de buurt, zo ook relatietherapeuten. De feestdagen en de zomervakantie zijn voor veel mensen bij uitstek momenten om een nieuwe start te maken, ziet relatietherapeut Jeanine van Beek. “Veel stellen nemen hun relatie in die periodes onder de loep. Mogelijke spanningen spelen dan vaak al langer.”
Lees verder onder de advertentie
Relatietherapie: niet falen, maar investeren
Toch is het besluit om in therapie te gaan volgens Jeanine juist een krachtig signaal. “Relatietherapie is geen teken van falen, maar juist een teken van moed. Het laat zien dat je bereid bent te investeren in je relatie.”
Drie inzichten die volgens Jeanine het verschil kunnen maken:
Doorbreek patronen – In elke relatie ontstaan patronen die onbewust de dynamiek beïnvloeden. Het doorbreken van deze patronen voorkomt dat je steeds in dezelfde ruzies belandt. Veel conflicten komen door emotionele triggers. Het herkennen van deze patronen biedt de kans om te veranderen.
(H)erken emoties – Emoties spelen een grote rol in relaties. Het is belangrijk om ze te herkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoelens, in plaats van je partner de schuld te geven. Zelfreflectie helpt je om beter te begrijpen wat je raakt en creëert ruimte voor een diepere verbinding.
Blijf investeren – Een gezonde relatie vereist continue aandacht, zelfs bij moeilijke gesprekken. Blijf met elkaar praten, luister zonder oordeel, neem elkaars behoeften serieus en zoek samen naar manieren om dichter bij elkaar te komen.
Dus, mocht jij na de feestdagen ook denken: ‘Mwah, misschien kunnen we hier en daar nog wat bijschaven’ – je bent niet de enige. En relatietherapie? Dat is gewoon groot onderhoud voor de liefde.
En als je alles hebt geprobeerd en het is toch echt op, weet dan dat je niet de enige bent. Columnist Patricia is ook recent gescheiden en deelt erover in haar columns. Dat lees je hier.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.