Voelt jouw kind zich soms een beetje verloren op het schoolplein? Geen zorgen, want steeds meer scholen hebben dé oplossing: het vriendenbankje!
Lees verder onder de advertentie
Dit bankje is er speciaal voor kinderen die graag willen spelen, maar nog niet precies weten hoe ze een speelmaatje moeten vinden. Zo wordt het maken van nieuwe vrienden ineens een stuk minder spannend.
Lees verder onder de advertentie
Buddy benches
De vriendenbankjes, of ‘buddy benches’ zoals ze in Amerika worden genoemd, zijn daar al een groot succes. Het concept is simpel: als je op het bankje gaat zitten, geef je aan dat je graag wilt spelen, maar even niemand hebt om mee te spelen. Andere kinderen kunnen dit zien en je uitnodigen om mee te doen. Het maakt dat eerste stapje naar nieuwe vriendschappen een stuk makkelijker.
Lees verder onder de advertentie
Scholen zoals OBS De Ammers en OBS Passe-Partout in Rotterdam hebben het vriendenbankje al omarmd. Leerkrachten leren kinderen dat het bankje er is om nieuwe vriendjes te maken, en dat je vooral aardig en uitnodigend moet zijn als je iemand daar ziet zitten.
Toch zijn er ook wat kritische geluiden. Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu waarschuwt dat het bankje niet voor elk kind werkt. Sommige kinderen vinden het spannend om op het bankje te gaan zitten, zelfs als ze graag willen spelen. En hoewel het voor veel kinderen juist kan helpen, is er ook een risico dat het bankje als ‘label’ kan worden gezien voor kinderen die zich alleen voelen, wat pestgedrag kan uitlokken.
Lees verder onder de advertentie
Volgens experts zoals hoogleraar Laura Batstra van de Rijksuniversiteit Groningen, moet de aanpak subtieler zijn. Een bankje kan namelijk onbedoeld de sociale isolatie van een kind juist versterken. Daarom is het belangrijk dat het vriendenbankje goed wordt begeleid door leraren en dat kinderen begrijpen dat het oké is om er gebruik van te maken, zonder dat dit hen in een hokje plaatst.
Al met al kan het vriendenbankje een mooie manier zijn om vriendschappen te laten bloeien, zolang het met zorg en aandacht wordt ingezet. Want uiteindelijk willen we allemaal dat elk kind zich gezien en gehoord voelt op het schoolplein.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.