Een vriendenbankje op het schoolplein: Samen spelen was nog nooit zo makkelijk

03.09.2024 12:12

Voelt jouw kind zich soms een beetje verloren op het schoolplein? Geen zorgen, want steeds meer scholen hebben dé oplossing: het vriendenbankje!

Dit bankje is er speciaal voor kinderen die graag willen spelen, maar nog niet precies weten hoe ze een speelmaatje moeten vinden. Zo wordt het maken van nieuwe vrienden ineens een stuk minder spannend.

Buddy benches

De vriendenbankjes, of ‘buddy benches’ zoals ze in Amerika worden genoemd, zijn daar al een groot succes. Het concept is simpel: als je op het bankje gaat zitten, geef je aan dat je graag wilt spelen, maar even niemand hebt om mee te spelen. Andere kinderen kunnen dit zien en je uitnodigen om mee te doen. Het maakt dat eerste stapje naar nieuwe vriendschappen een stuk makkelijker.

Scholen zoals OBS De Ammers en OBS Passe-Partout in Rotterdam hebben het vriendenbankje al omarmd. Leerkrachten leren kinderen dat het bankje er is om nieuwe vriendjes te maken, en dat je vooral aardig en uitnodigend moet zijn als je iemand daar ziet zitten.

Lees ook – ‘Mijn zoon kan slecht vriendjes maken’

Keerzijde

Toch zijn er ook wat kritische geluiden. Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu waarschuwt dat het bankje niet voor elk kind werkt. Sommige kinderen vinden het spannend om op het bankje te gaan zitten, zelfs als ze graag willen spelen. En hoewel het voor veel kinderen juist kan helpen, is er ook een risico dat het bankje als ‘label’ kan worden gezien voor kinderen die zich alleen voelen, wat pestgedrag kan uitlokken.

Volgens experts zoals hoogleraar Laura Batstra van de Rijksuniversiteit Groningen, moet de aanpak subtieler zijn. Een bankje kan namelijk onbedoeld de sociale isolatie van een kind juist versterken. Daarom is het belangrijk dat het vriendenbankje goed wordt begeleid door leraren en dat kinderen begrijpen dat het oké is om er gebruik van te maken, zonder dat dit hen in een hokje plaatst.

Lees ook – Deze factoren vergroten de kans op pesten op school, blijkt uit onderzoek

Gezien en gehoord

Al met al kan het vriendenbankje een mooie manier zijn om vriendschappen te laten bloeien, zolang het met zorg en aandacht wordt ingezet. Want uiteindelijk willen we allemaal dat elk kind zich gezien en gehoord voelt op het schoolplein.

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.