Vrouwen zijn de mastermind achter het huishouden, blijkt uit onderzoek

15.08.2024 09:00

Het lijkt wel een cliché: vrouwen zijn de ultieme multi-taskers die alles tegelijk doen. Maar nu blijkt dat dit niet alleen herkenbaar is voor menig moeder, maar ook een serieuze belasting.

Een nieuwe studie laat zien dat de mentale werkdruk van huishoudelijk werk vooral bij ons vrouwen ligt, en dat gaat niet bepaald zonder stress.

Lees ook – Deeltijdprinses? Mooi niet! Moeders die parttime werken zijn niet verwend, volgens onderzoek

Wat is de deal?

Wij vrouwen zijn vaak de mastermind achter de huishoudelijke taken. We bedenken wat er moet gebeuren, plannen de boel, delegeren en zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. Natuurlijk doen we ook een deel van de fysieke taken, maar het mentale werk – het denkwerk – dat is vooral onze verantwoordelijkheid. En dat houdt in: lijstjes, herinneringen, en die eeuwige zorgen over of je alles wel op tijd gedaan krijgt.

Lees ook – Pils voor papa? Het alcoholgebruik van vaders heeft óók invloed op de baby

Cijfers liegen niet

Wij moeders nemen gemiddeld 73 procent van die mentale belasting voor onze rekening, terwijl onze partners met een schamele 27 procent moeten doen. Fysiek gezien ziet de verdeling er iets gelijkmatiger uit, maar nog steeds is het ‘mama’ die de meeste taken op zich neemt. Waarom is dit zo? Vrouwen worden van jongs af aan geleerd om aandacht te hebben voor de behoeften van anderen en om de zorgende rol op zich te nemen. Dit betekent dat zij vaak het overzicht moeten bewaren en de verantwoordelijkheid dragen voor het ‘grote geheel’.

En wat doen onze mannen? De enige taak waarbij ze meer betrokken zijn, is het vuilnis buiten zetten. Ja, echt. De vuilnis is blijkbaar het mannelijke domein, waarschijnlijk omdat het tillen van zware dingen inhoudt. Voor de rest blijven vrouwen de controleurs van de plannings- en organisatietaken.

Lees ook – Gelijkwaardig ouderschap is essentieel voor gelukkig gezin, zegt expert

Eerlijke verdeling

De onderzoekers merken op dat deze mentale last een enorme impact heeft op de mentale gezondheid van vrouwen, van stress tot burn-out. Het lijkt erop dat de mentale belasting meer aandacht moet krijgen. Een eerlijker verdeling van de huishoudelijke taken, inclusief de mentale inspanningen, zou niet alleen helpen om vrouwen te ontlasten, maar ook bijdragen aan een gelukkiger gezinsleven en een eerlijkere werkverdeling.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.