Bij het kopen een zwembroek of badpak voor je kind let je op een aantal zaken. Goede maat, comfortabel, leuk printje? Check. Maar als het om zwemveiligheid gaat, moet je óók op de kleur van zwemkleding letten, waarschuwen deskundigen. Het kan zelfs levensgevaarlijke situaties voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Hartstikke schattig, zo’n blauw zwembroekje of badpak bij je kind, maar heel veilig is het volgens deskundigen niet. De kleur van zwemkleding heeft een enorme invloed op de veiligheid van je kind, en blauw is minder zichtbaar dan je denkt.
Blauwe zwemkleding gevaarlijk
In een TikTok-filmpje, dat inmiddels ruim vijf miljoen keer is bekeken, waarschuwt zweminstructrice Nikki Scarnati voor blauwe zwemkleding. Om het gevaar te laten zien, laat ze haar dochter in een blauw badpak zwemmen in een zwembad met blauwe tegels. En inderdaad: het meisje is onder water amper te zien, zeker in het zonlicht. “En dit is gewoon in rustig water, zonder spelende en spetterende kinderen om haar heen”, zegt ze. Haar boodschap is helder: “Koop geen blauwe zwemkleding.”
Blauw is niet de enige kleur die gevaar kan opleveren. Ook witte en donkere zwemkleding is onderwater soms moeilijk te zien. Wit is op het eerste gezicht prima te herkennen, maar dieper onderwater is dat een stuk lastiger. Donkere kleuren worden makkelijk aangezien voor schaduw, bladeren of modder. Een onderzoek van ALIVE Solutions, een bedrijf dat zich bezighoudt met zwemveiligheid, laat duidelijk zien welke kleuren zwemkleding het best zichtbaar zijn in rustig en onrustig water. Conclusie? Felle neonkleuren, zoals geel, groen en oranje zijn het makkelijkst te spotten in het zwembad. Kijk maar naar het overzicht hieronder. Goed om in je achterhoofd te houden bij het shoppen van nieuwe zwemkleding voor je kroost. Tot slot benadrukt het bedrijf: “Felle en contrasterende kleuren helpen bij zichtbaarheid, maar als je je kinderen niet goed in de gaten houdt, maakt het niet uit welke kleur zwemkleding ze dragen.”
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.