Het ouderschap is geweldig, maar eerlijk is eerlijk: het is ook pittig. En dat geldt niet alleen voor moeders. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel mannen de overgang naar het vaderschap lastig vinden.
Lees verder onder de advertentie
Uit Brits onderzoek blijkt dat de meeste mannen het vaderschap als een uitdaging ervaren. Er zijn vier grote struikelblokken waar veel vaders tegenaan lopen:
De veranderende relatie met hun partner
Onzekerheid over hun rol als kostwinnaar en wat hun familie en de maatschappij daarvan verwachten
Gevoelens van uitsluiting en onderwaardering
Worsteling met traditionele mannelijkheidsidealen rondom vaderschap
Een baby brengt slapeloze nachten, volle agenda’s en bergen verantwoordelijkheid met zich mee. Als moeders weten we hoe pittig dat kan zijn, maar vaders hebben daar evengoed last van. Vaders voelen zich vaak geestelijk en fysiek uitgeput. Bovendien worstelen ze met hun rol als kostwinnaar en wat hun omgeving van hen verwacht.
Lees verder onder de advertentie
En als de relatie met hun partner ook nog onder druk komt te staan – minder tijd voor elkaar en intiem zijn, bijvoorbeeld – wordt het er niet makkelijker op. Veel mannen voelen zich ook buitengesloten, omdat de focus vaak op de moeder en de baby ligt. Dat begint vaak al tijdens de zwangerschap. Als kersverse vader aan de zijlijn staan? Dat doet best pijn.
Te weinig hulp
Een ander probleem: er is nauwelijks gerichte ondersteuning voor vaders. Cursussen en adviezen zijn vooral afgestemd op moeders. Maar vaders willen óók weten hoe ze met borstvoeding kunnen helpen of hoe ze moeten omgaan met situaties waarin iets misgaat.
Lees verder onder de advertentie
En dan hebben we het nog niet eens gehad over mentale gezondheid. Want ja, ook vaders kunnen kampen met postnatale depressies of emotionele uitputting. Toch zoeken ze zelden hulp, vaak uit angst om als ‘zwak’ gezien te worden. En de vaders die wél hulp willen, weten vaak niet waar ze terechtkunnen. Het resultaat? Ze blijven rondlopen met hun zorgen.
De onderzoekers zijn duidelijk: vaders verdienen net zoveel steun als moeders. Niet alleen praktisch, maar ook emotioneel. Vooral in het eerste jaar na de geboorte. Zorgverleners moeten daarom meer oog hebben voor het welzijn van vaders en hen actief betrekken.
Lees verder onder de advertentie
“Daarom is het belangrijk dat we hen niet als een ‘vergeten groep’ beschouwen en dat er zo snel mogelijk ondersteuning op maat wordt geboden”, zeggen de onderzoekers. “Dit zal de overgang naar het ouderschap en de opvoedervaring van vaders én moeders ten goede komen.” Win-win voor iedereen dus.
Dus: papa’s, wees niet bang om je hart te luchten. En als je merkt dat een vriend of partner het lastig heeft, bied een luisterend oor. Samen maken we het ouderschap een stukje makkelijker – en mooier.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.