Het ouderschap is geweldig, maar eerlijk is eerlijk: het is ook pittig. En dat geldt niet alleen voor moeders. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel mannen de overgang naar het vaderschap lastig vinden.
Lees verder onder de advertentie
Uit Brits onderzoek blijkt dat de meeste mannen het vaderschap als een uitdaging ervaren. Er zijn vier grote struikelblokken waar veel vaders tegenaan lopen:
De veranderende relatie met hun partner
Onzekerheid over hun rol als kostwinnaar en wat hun familie en de maatschappij daarvan verwachten
Gevoelens van uitsluiting en onderwaardering
Worsteling met traditionele mannelijkheidsidealen rondom vaderschap
Een baby brengt slapeloze nachten, volle agenda’s en bergen verantwoordelijkheid met zich mee. Als moeders weten we hoe pittig dat kan zijn, maar vaders hebben daar evengoed last van. Vaders voelen zich vaak geestelijk en fysiek uitgeput. Bovendien worstelen ze met hun rol als kostwinnaar en wat hun omgeving van hen verwacht.
Lees verder onder de advertentie
En als de relatie met hun partner ook nog onder druk komt te staan – minder tijd voor elkaar en intiem zijn, bijvoorbeeld – wordt het er niet makkelijker op. Veel mannen voelen zich ook buitengesloten, omdat de focus vaak op de moeder en de baby ligt. Dat begint vaak al tijdens de zwangerschap. Als kersverse vader aan de zijlijn staan? Dat doet best pijn.
Te weinig hulp
Een ander probleem: er is nauwelijks gerichte ondersteuning voor vaders. Cursussen en adviezen zijn vooral afgestemd op moeders. Maar vaders willen óók weten hoe ze met borstvoeding kunnen helpen of hoe ze moeten omgaan met situaties waarin iets misgaat.
Lees verder onder de advertentie
En dan hebben we het nog niet eens gehad over mentale gezondheid. Want ja, ook vaders kunnen kampen met postnatale depressies of emotionele uitputting. Toch zoeken ze zelden hulp, vaak uit angst om als ‘zwak’ gezien te worden. En de vaders die wél hulp willen, weten vaak niet waar ze terechtkunnen. Het resultaat? Ze blijven rondlopen met hun zorgen.
De onderzoekers zijn duidelijk: vaders verdienen net zoveel steun als moeders. Niet alleen praktisch, maar ook emotioneel. Vooral in het eerste jaar na de geboorte. Zorgverleners moeten daarom meer oog hebben voor het welzijn van vaders en hen actief betrekken.
Lees verder onder de advertentie
“Daarom is het belangrijk dat we hen niet als een ‘vergeten groep’ beschouwen en dat er zo snel mogelijk ondersteuning op maat wordt geboden”, zeggen de onderzoekers. “Dit zal de overgang naar het ouderschap en de opvoedervaring van vaders én moeders ten goede komen.” Win-win voor iedereen dus.
Dus: papa’s, wees niet bang om je hart te luchten. En als je merkt dat een vriend of partner het lastig heeft, bied een luisterend oor. Samen maken we het ouderschap een stukje makkelijker – en mooier.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Amelia (30) is getrouwd met Liam (36), moeder van Mees (6) en Lucy (4). Ze vertelt over haar leven met twee jonge kinderen en hoe ze alles (meestal) draaiende houdt. Deze keer vertelt ze hoe ze zich tijdens haar zwangerschap allergisch voelde voor haar man.