Een opblaasbare nekring voor je baby in het (zwem)bad: veel ouders zwichten voor dit geinige hebbeding. Maar een Ierse dokter deelt een belangrijke waarschuwing: ze smeekt alle mama’s en papa’s om dit product niet te kopen.
Lees verder onder de advertentie
Dr Niamh Lynch hoopt dat ouders nooit meer een opblaasbare nekring voor hun baby kopen, hoe schattig het er ook uitziet. “Er zijn doden en gewonden gevallen.”
Waarschuwing
Het ziet er op het eerste gezicht onschuldig uit: je blaast de nekring op, bevestigt hem om de nek van je baby en hij of zij dobbert er lekker op los in bad of het zwembad. Maar niets is minder waar volgens Lynch. “Een van de grootste problemen is ouders die afgeleid raken”, legt ze uit. Je moet er te allen tijden bij blijven om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dat gebeurt volgens haar in de praktijk niet genoeg. Maar zelfs dan blijft het een risico. Ook als de ring niet genoeg is opgeblazen, begint te lekken of glad wordt door zeep, bestaat de kans dat een baby onderwater glipt.
Lees verder onder de advertentie
Enorme druk
Ook benadrukt ze in haar waarschuwing dat onjuist gebruik slecht is voor het lichaam van baby’s. “Er wordt dan enorme druk op hun nek gelegd”, zegt ze. “Neck Floaties worden door iedereen in de gezondheidszorg afgeraden. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze ook maar enig nut hebben.”
In Amerika zitten ze er bovenop. De Consumer Product Safety Commission (CPSC), een Amerikaanse overheidsinstantie die consumenten beschermt tegen gevaarlijke producten, heeft de afgelopen drie jaar 85 meldingen gehad van baby’s die door de ring heen gleden. Ze overwegen nu strengere regels.
Lees verder onder de advertentie
Floaten in de babyspa
Ook in de populaire babyspa’s krijgen jonge kindjes een ring om hun nek. Deze zijn niet opblaasbaar, maar van schuim. Ook deze nekringen kun je voor thuis kopen, maar ook dat wordt niet aangeraden. Sarita van Newborn Spa legde drie jaar gelden al aan Nu.nl uit dat dit niet hetzelfde is als floaten in een (goedgekeurde!) babyspa. “Baden thuis zijn meestal te ondiep. Dan worden de kindjes in posities gedwongen en dat legt druk op de nekwervels”, legde ze uit. “Twee weken na de geboorte is een baby eigenlijk al te groot voor floaten in een thuisbad.”
Lees verder onder de advertentie
Conclusie: laat de nekring, opblaasbaar of niet, voor thuis lekker achterwege. Samen met je baby in bad is net zo gezellig!
Bron: Motherly, Rollercoaster, Nu.nl
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.