Een opblaasbare nekring voor je baby in het (zwem)bad: veel ouders zwichten voor dit geinige hebbeding. Maar een Ierse dokter deelt een belangrijke waarschuwing: ze smeekt alle mama’s en papa’s om dit product niet te kopen.
Lees verder onder de advertentie
Dr Niamh Lynch hoopt dat ouders nooit meer een opblaasbare nekring voor hun baby kopen, hoe schattig het er ook uitziet. “Er zijn doden en gewonden gevallen.”
Waarschuwing
Het ziet er op het eerste gezicht onschuldig uit: je blaast de nekring op, bevestigt hem om de nek van je baby en hij of zij dobbert er lekker op los in bad of het zwembad. Maar niets is minder waar volgens Lynch. “Een van de grootste problemen is ouders die afgeleid raken”, legt ze uit. Je moet er te allen tijden bij blijven om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dat gebeurt volgens haar in de praktijk niet genoeg. Maar zelfs dan blijft het een risico. Ook als de ring niet genoeg is opgeblazen, begint te lekken of glad wordt door zeep, bestaat de kans dat een baby onderwater glipt.
Lees verder onder de advertentie
Enorme druk
Ook benadrukt ze in haar waarschuwing dat onjuist gebruik slecht is voor het lichaam van baby’s. “Er wordt dan enorme druk op hun nek gelegd”, zegt ze. “Neck Floaties worden door iedereen in de gezondheidszorg afgeraden. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze ook maar enig nut hebben.”
In Amerika zitten ze er bovenop. De Consumer Product Safety Commission (CPSC), een Amerikaanse overheidsinstantie die consumenten beschermt tegen gevaarlijke producten, heeft de afgelopen drie jaar 85 meldingen gehad van baby’s die door de ring heen gleden. Ze overwegen nu strengere regels.
Floaten in de babyspa
Ook in de populaire babyspa’s krijgen jonge kindjes een ring om hun nek. Deze zijn niet opblaasbaar, maar van schuim. Ook deze nekringen kun je voor thuis kopen, maar ook dat wordt niet aangeraden. Sarita van Newborn Spa legde drie jaar gelden al aan Nu.nl uit dat dit niet hetzelfde is als floaten in een (goedgekeurde!) babyspa. “Baden thuis zijn meestal te ondiep. Dan worden de kindjes in posities gedwongen en dat legt druk op de nekwervels”, legde ze uit. “Twee weken na de geboorte is een baby eigenlijk al te groot voor floaten in een thuisbad.”
Lees verder onder de advertentie
Conclusie: laat de nekring, opblaasbaar of niet, voor thuis lekker achterwege. Samen met je baby in bad is net zo gezellig!
Bron: Motherly, Rollercoaster, Nu.nl
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.