Al jaren krijgen zwangere vrouwen die te vroeg dreigen te bevallen weeënremmers. Idee: hoe langer de baby blijft zitten, hoe beter. Klinkt logisch, toch? Maar dat valt tegen.
Lees verder onder de advertentie
Uit nieuw onderzoek blijkt dat die medicijnen eigenlijk helemaal niet doen wat we dachten. De bevalling wordt nauwelijks uitgesteld én baby’s worden er niet gezonder van.
Lees verder onder de advertentie
Zoek de verschillen
Onderzoekers van het Amsterdam UMC en een paar internationale ziekenhuizen doken in de cijfers en volgden 752 zwangere vrouwen die tussen de 30 en 34 weken dreigden te bevallen. De helft kreeg weeënremmers, de andere helft een placebo. Wat bleek? Het maakte geen verschil. Evenveel baby’s belandden op de ic, bleven daar even lang liggen (zes dagen) en het aantal complicaties die vaak voorkomen bij te vroeg geboren baby’s (zoals hersenbloeding en longproblemen) was in beide groepen gelijk.
Lees verder onder de advertentie
Remmen voor niks?
Artsen dachten altijd: met die weeënremmers kopen we tijd om belangrijke longmedicijnen te geven, voor de rijping van de longen van de ongeboren baby’s. Maar het blijkt dat als moeders maar één dosis van die longmedicatie kregen in plaats van twee, hun baby’s niet vaker ademhalingsproblemen hadden. Belgische gynaecoloog Isabelle Dehaene, die niet bij het onderzoek betrokken was, zegt dan ook tegen de Volkskrant: “We geven waarschijnlijk te veel van dat medicijn. Het kan goed zijn dat één dosis voldoende is.”
Onderzoeksleider en hoogleraar verloskunde in het Amsterdam UMC Martijn Oudijk wil graag zien dat de richtlijn wordt aangepast. “Er is geen bewijs dat deze medicijnen doen wat ze moeten doen, en daarom moeten we ze aan deze groep vrouwen niet meer geven.” Of hetzelfde geldt voor kindjes die voor de 30 weken geboren worden, moet nog nader onderzocht worden. Het zou kunnen dat deze kindjes kwetsbaarder zijn.
Lees verder onder de advertentie
Averechts
Daarbij: een bevalling die gaande is tegenhouden, kan ook juist niet goed zijn. Vroegtijdige weeën ontstaan soms met een reden, bijvoorbeeld vanwege een infectie in de baarmoeder of complicaties met de placenta. Dan kan de bevalling tegenhouden juist averechts werken en dat wil je natuurlijk niet.
Lees verder onder de advertentie
Bevallen doet zeer, dat weten we allemaal. Maar er is een pijn die de pijn van weeën overtreft. Benieuwd wat? Je leest het hier.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.