Hoeveel zakgeld je aan je kind geeft, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Toch kan het soms fijn zijn om wat vergelijkingsmateriaal te hebben. Het NIBUD heeft dit jaar onderzocht hoeveel zakgeld Nederlandse ouders gemiddeld geven per leeftijd.
Lees verder onder de advertentie
Het geven van zakgeld is een slimme manier om kinderen van jongs af aan te leren hoe ze met geld om moeten gaan. Maar welke regels hanteer je? Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert ouders om vooral niet te veel te geven en om het zakgeld altijd op een vast moment te geven, zodat kinderen weten wanneer ze hun zakgeld kunnen verwachten. Daarnaast raadt het NIBUD aan om altijd goed met je kind af te spreken wat ze allemaal zelf moeten kopen van dat zakgeld. Valt kleding daar ook onder? En schoolspullen? Zo kunnen hier geen conflicten over ontstaan. Je kunt ook met je kind afspreken wanneer het zakgeld verhoogd wordt, bijvoorbeeld bij iedere verjaardag.
Lees verder onder de advertentie
Hoeveel zakgeld krijgen basisschoolkinderen?
Volgens het onderzoek van NIBUD uit 2023 krijgen basisschoolkinderen hun zakgeld meestal per week. Dit wordt er gemiddeld gegeven per leeftijd:
6 jaar: 1,20 tot 2,30 euro
7 jaar: 1,40 tot 2,30 euro
8 jaar: 1,90 tot 2,80 euro
9 jaar: 2,30 tot 2,90 euro
10 jaar: 2,30 tot 2,80 euro
11 jaar: 2,30 tot 3,50 euro
12 jaar: 2,60 tot 4,70 euro
Hoeveel zakgeld krijgen kinderen op de middelbare school?
Als je kind naar de middelbare school gaat, is het een goed idee om van het zakgeld een maandbedrag te maken. Zo kunnen ze hier alvast aan wennen, want de kans is groot dat ze hun salaris later ook iedere maand krijgen. Let op: onderstaande bedragen staan los van kleedgeld. Veel ouders kiezen ervoor om dit apart te geven. De gemiddelde Nederlandse scholier krijgt 50 euro per maand voor kleding.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.