Waarom kinderen beter niet in zeeschuim kunnen spelen

03.08.2024 13:00
alleen op vakantie met kinderen Beeld: Getty Images

Hartstikke grappig, dat witte schuim op het strand! Daar willen je kids wel in spelen. Elkaar inzepen met het schuim, een baard maken van schuim: lollig toch? Think again! Het is niet alleen erg onfris, maar ook nog eens gevaarlijk. De overheid heeft het advies rondom zeeschuim dan ook onlangs aangescherpt.

Nieuw advies rondom zeeschuim

Zeeschuim is een verzameling afgestorven algen. Met name bij harde wind vind je het veel op het strand. De overheid heeft het advies rondom zeeschuim onlangs aangescherpt, omdat het te hoge concentraties PFAS bevat. ‘Laat honden en kinderen niet in zeeschuim spelen’, adviseren ze daarom nu.

Eerder advies

Hiervoor was het advies om jezelf na een dagje strand af te spoelen en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren zo min mogelijk zeeschuim inslikken. Dit advies was er gekomen nadat het RIVM eind vorig jaar onderzoek deed naar zeeschuim aan de Nederlandse kust en op de hoge concentraties PFAS stuitte. Dat advies is nu dus nog eens aangescherpt.

Wat is PFAS?

Nu vraag je je misschien af: wat is PFAS dan precies? Dit zijn chemische stoffen die wij mensen graag in allerlei producten stoppen, omdat ze water-, vet- en vuilafstotend zijn. Denk aan regenkleding, verpakkingen, maar ook aan make-up. Via ons eten en drinken krijgen we vaak al PFAS binnen. Je hebt er dus waarschijnlijk al wat van in je lichaam. Als er door het binnenkrijgen van zeeschuim nog meer PFAS bijkomt, kan dat gevolgen hebben. PFAS verhoogt namelijk onder meer het risico op een verminderde afweer tegen infecties.

Vies spul

Naast je wil dat jij en je kinderen geen zeeschuim binnenkrijgen vanwege PFAS, is zeeschuim sowieso geen smakelijk goedje. Bacteriën, virussen en andere chemische stoffen hechten zich namelijk ook graag aan zeeschuim. Laat dat spul dus maar lekker met rust.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.