Hartstikke grappig, dat witte schuim op het strand! Daar willen je kids wel in spelen. Elkaar inzepen met het schuim, een baard maken van schuim: lollig toch? Think again! Het is niet alleen erg onfris, maar ook nog eens gevaarlijk. De overheid heeft het advies rondom zeeschuim dan ook onlangs aangescherpt.
Lees verder onder de advertentie
Nieuw advies rondom zeeschuim
Zeeschuim is een verzameling afgestorven algen. Met name bij harde wind vind je het veel op het strand. De overheid heeft het advies rondom zeeschuim onlangs aangescherpt, omdat het te hoge concentraties PFAS bevat. ‘Laat honden en kinderen niet in zeeschuim spelen’, adviseren ze daarom nu.
Lees verder onder de advertentie
Eerder advies
Hiervoor was het advies om jezelf na een dagje strand af te spoelen en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren zo min mogelijk zeeschuim inslikken. Dit advies was er gekomen nadat het RIVM eind vorig jaar onderzoek deed naar zeeschuim aan de Nederlandse kust en op de hoge concentraties PFAS stuitte. Dat advies is nu dus nog eens aangescherpt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is PFAS?
Nu vraag je je misschien af: wat is PFAS dan precies? Dit zijn chemische stoffen die wij mensen graag in allerlei producten stoppen, omdat ze water-, vet- en vuilafstotend zijn. Denk aan regenkleding, verpakkingen, maar ook aan make-up. Via ons eten en drinken krijgen we vaak al PFAS binnen. Je hebt er dus waarschijnlijk al wat van in je lichaam. Als er door het binnenkrijgen van zeeschuim nog meer PFAS bijkomt, kan dat gevolgen hebben. PFAS verhoogt namelijk onder meer het risico op een verminderde afweer tegen infecties.
Lees verder onder de advertentie
Vies spul
Naast je wil dat jij en je kinderen geen zeeschuim binnenkrijgen vanwege PFAS, is zeeschuim sowieso geen smakelijk goedje. Bacteriën, virussen en andere chemische stoffen hechten zich namelijk ook graag aan zeeschuim. Laat dat spul dus maar lekker met rust.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag